Внасяме над 51 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за COVID-19

13:43, 09 сеп 20 25 970 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

България внася над 51,251 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за минимизиране на икономическите последици от коронавируса, съобщиха от правителството.

Министерски съвет предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението за принос между България и Европейската инвестиционна банка, както и Споразумението за гаранция при първо поискване между първоначалните гаранти и присъединяващите се впоследствие гаранти.

Това е нужно, след като на 9 юли 2020 г. страната ни подписа двете споразумения, а от страна на ЕИБ те бяха подписани на 24 август 2020 г.

На 23 април 2020 г. беше създаден Паневропейският гаранционен фонд, който е част от цялостния пакет от мерки на Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка за минимизиране на икономическите последици на пандемията от COVID-19. Създаването му е в размер на 25 млрд. евро.

Крайните получатели на парични средства са основно малки и средни предприятия, както и предприятия със средна капитализация - корпорации и публични предприятия, предоставящи важни услуги, по-специално в областта на здравеопазването, медицинските изследвания и образованието.

Приносът на участващите държави членки във фонда става със споразумение за принос, което е сключено между държавата членка и ЕИБ. С него се определя и финансовият принос на държават, критериите за допустимост, това, което ще се гарантира по линия на фонда, нивата на риска, поемащи се от ЕИБ и ЕИФ, както и начисляваните такси и лихви.

Размерът на приноса се определя като процент от общия размер на фонда - 25 млрд. евро, който съответства на дела на държавата членка в капитала на ЕИБ. Делът на България в капитала на ЕИБ е в размер на 0,21 % и съответно гаранцията, която страната ни ще предостави на Фонда е в размер на 51 251 027,24 евро или 100 238 296,60 лева.

Европейската икономика се нуждае от 720 млрд. евро, за да избегне вълна от фалити


С подписването и ратифицирането от НС на двете споразумения се осигурява участието на страната ни в Паневропейския гаранционен фонд, което е необходимо условие за включването й в обхвата на допустимите за финансиране по фонда държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама