Ден 63 на антиправителствени протести: загрявка за второто Велико народно въстание

22:45, 09 сеп 20 25 2803 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

За 63-и ден протестиращи се събраха в Триъгълника на властта с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Под мотото „Нас не ни е страх“ демонстрантите настояват и за предсрочни избори, машинно гласуване и промяна в Конституцията.

Днес бяха поискани оставките конкретно на вътрешния министър Христо Терзийски, на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и на шефа на столичната полиция Георги Хаджиев заради действията на полицията на 2 септември. 

Протестиращите се готвят за второто Велико народно въстание, насрочено за утре. От полицията вече обявиха какви мерки ще вземат. В района ще бъдат изградени КПП-та, значително повече от тези на 2 септември. МВР отрича за обезпечаването на протестите да се използват услугите на охранителни фирми, каквато информация се появи в социалните мрежи.

Активисти на "Да, България!" и сдружение БОЕЦ протестираха пред сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Те настояха утре да бъдат допуснати до входа на сградата на Народното събрание от страната на Националната художествена галерия, предаде БНР. Заявлението за протеста там обаче им е било отказано. 

Снимка: БГНЕС

От „Отровното трио“ очакват провокации затова пуснаха препоръки към протестиращите как да реагират. Подготвят се и за оказване на лекарска помощ при пръскане с лютив спрей или други инциденти. Пред Партийния дом и при фонтана пред Президентството ще се изградят медицински пунктове. 

Върху сградата на Партийния дом бяха прожектирани видеа с изказвания на премиера, както и кадри с арести на протестиращи. Днес не се проведе традиционното шествие до "Орлов мост", а протестът приключи с националния химн. 

Снимки: БГНЕС

Борисов: Мафията иска да свали правителството

Въпреки че написа във Facebook, че е време за промяна, премиерът Борисов заяви, че няма да подаде оставка, защото „мафията иска да свали правителството“. Според него на улицата са хазартът и контрабандата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама