Осъдиха бизнесдама, източила криптовалута за над 1,1 млн. лв.

13:17, 10 сеп 20 25 1319 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, глоба от 6000 лева и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес ноложи съдът на бизнесдама от Пазарджик, съобщават от Специализираната прокуратура.

Жената е обвинена през ноември 2018 г. за участие в престъпен сговор с още двама за това, че с цел да набави за себе си и за тях облага, използвала слабости в електронната система на платформата „Футуро нетуърк“ за търговия с криптовалута Футуро Койн (собственост на дружество със седалище в Република Полша). На три пъти – от 24 март 2018 г. до 6 април 2018 г., в условията на продължавано престъпление, чрез последователни много бързи кликвания, тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева. И трите тегления жената извършвала от профилите на трети лица, за да запази своята самоличност.

В резултат на проведеното от Специализираната прокуратура разследване е установен механизмът на извършване на престъпното деяние, като  резултатите от самото разследване способстват за подобряване системите за сигурност на чуждестранната онлайн платформа и недопускане на други подобни посегателства над криптовалутата на полското търговско дружество.

В резултат на проведените адекватни действия по разследването престъпната дейност е доказана по категоричен начин и иззетата по неправомерен начин криптовалута е възстановена изцяло на собственика й.

Съдът аргументира размера на наложеното на М.М наказание с това, че подсъдимата е признала вината си, прекарала е в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ близо 7 месеца - от 24 ноември 2018 г. до 4 юни 2019 г., както и че виртуалната валута, предмет на делото, е изцяло възстановена на полското дружество.

По отношение на двамата участници в престъпния сговор съдебното дело продължава по общия ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама