И бизнесът с критики към правителството

14:40, 10 сеп 20 25 1751 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От АИКБ излязоха с гневна позиция срещу управляващите, с която призоваха за ненамеса на политиците в бизнеса.И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава“, коментираха от асоциацията.

Бизнесът подчерта, че мерките, съгласувани с правителството, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват. Според АИКБ прозрачността и контролът върху обществените поръчки не са достатъчни, и има усещане, че са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от „обръчи“.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ замразяване на минималната работна заплата в кризата?

Позицията идва дни след като от бизнеса заявиха, че е разумно в кризата да не се вдига минималната работна заплата. Социалният министър Деница Сачева обаче обяви, че увеличението на 650 лева ще бъде предложено, въпреки призива на работодателите. 

От АИКБ написаха още, че корупцията се усеща повсеместно и ежедневно; електронното управлението закъснява отчайващо; ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин; качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно. В този списък включват още рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес; сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

Истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението“, заявяват от асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама