3000 туроператори и туристически агенти ще могат да кандидатстват за подпомагане от държавата

14:44, 10 сеп 20 25 1956 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Министерството на туризма е готово с документацията за подпомагането на туроператорите с 10 млн. лв. и е изпратена за одобрение от управляващия орган на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”, заяви за TravelNews вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея веднага след одобрението се предвижда да бъде качена в ИСУН и на сайта на министерството, а компаниите ще могат да кандидатстват. Вероятно това ще се случи в рамките на една или две седмици. Процедурата е изцяло съгласувана и одобрена от браншовите организации на туроператорите и туристическите агенти, подчерта Николова.

Туристическият бранш на митинг: 10 млн. лв. не стигат

Засега тя не уточни какви документи ще се изискват с оглед, че все пак трябва да бъдат одобрени от управляващия орган на ОПИК. Но допълни, че е изцяло опростена и без субективизъм, с ясни критерии с цел бързо да бъдат усвоени средствата.

Марияна Николова категорично отбеляза, че всеки сам може да попълни документите и няма изискване за ползване на консултантски услуги или юристи.

По думите и такива посредници вече са атакували туроператорите, за което е сигналирирана от браншовите организации. За целта от министерството е изпратено писмо до тях да информират членовете си, че няма да има възможност да се ползват услугите на консултанти. Това означава, че подобни разходи няма да бъдат признавани по програмата.

За помощта ще могат да кандидатстват всички регистрирани около 3000 туроператори и туристически агенти в България. Предоставените средства от Оперативната програма ще бъдат в размер на 10 млн. лв., а крайните получатели ще са микро, малки и средни предприятия, регистрирани като туроператори и/или туристически агенти по Закона за туризма. Средствата по помощта ще финансират дейности, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат на епидемиологичния взрив от COVID-19. 

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга, като задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта. Проектните предложения ще могат да бъдат подавани чрез ИСУН не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване.

По процедурата ще бъде без значение редът на подаване, тъй като средствата от 10 млн. лв. ще се разпределят пропорционално спрямо броя одобрени проекти на база реализирания общ оборот на всяко едно предприятие.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама