Предложение: 1000 лв. глоба за родител, който до 1 час не прибере от училище болното си дете

15:00, 14 сеп 20 25 3274 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

1000 лв. глоба за родител, който до 1 час не прибере от училище болното си дете. За това настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в навечерието на първия учебен ден.

На прага на новата учебна година от синдиката поздравиха героите на деня – учителите, които застават на първа линия при усложнени епидемиологични условия в битката за бъдещето на децата и на нацията. Те  апелират директорите и МОН да не принуждават учителите да работят на терен, докато сами не решат

Според синдикат „Образование“ грижата за българския учител трябва да бъде основна задача. Ето защо председателят д-р Юлиян Петров призова учениците отговорно да спазват правилата и мерките в училище, а родителите да имат активна роля в превенцията срещу Covid-19.

Снимка: CanstockPhoto

От синдиката смятат, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година и дават пример с отделянето на ученици с грипоподобни симптоми в специални изолатори. Според тях в случая здравното министерство е пропуснало да задължи родителите да не пускат болните си деца на училище. Ето защо предлагат родителите да бъдат задължени до 1 час да приберат болното си дете от училище, а в противен случай да бъдат глобени с 1000 лева. 

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ задължителното носене на маски в училище

Синдикат „Образование“ коментира и намеренията на МОН да закупи дигитални устройства за учениците, като посочват, че приоритетно такива трябва да бъдат раздадени на учителите, тъй като 60% от тях нямат служебни лаптопи.

Снимка: CanstockPhoto

Синдикатът не подкрепя варианта, при който родителите сами избират дали детето им да се обучава онлайн, ако то няма здравословни проблеми.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ родителите да могат да избират дали децата им да учат в клас или дистанционно?

От там се обявиха и против източването на бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. „Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители, коментира д-р Юлиян Петров. 

"Да си пожелаем здрава, спорна, успешна и благословена 2020/2021 учебна година! С вяра, надежда и любов да я започнем и да я завършим", завършва поздравителният адрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама