Ден 68: "Протестът е като вечния огън"

21:31, 14 сеп 20 25 3536 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В 68-ия ден от антиправителствени протести исканията за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев остават непроменени. Днешните демонстрации ще са посветени на подготовката за третата част на „Великото народно въстание“, което ще се състои на 22 септември.

Малко след 19.30 ч. демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София, а камионът с озвучителната техника паркира напречно на пътното платно, съобщава БНР.

Свободен за движение остава бул. "Дондуков".Тази вечер организаторите на антиправителствените протести отправиха посланията си от издигнатата на площад "Независимост" платформа.

Остава и палатковият лагер с черни знамена и инициативата "Системата ни убива" пред бившия Партиен дом.

Организаторите от "Отровното трио" прожектираха върху стената на бившия Партиен дом, където от началото на септември заседават депутатите, кадри от политически изказвания на премиера Бойко Борисов. След това започнаха изказванията от трибуната.
 
Гражданите скандират „оставка”, „мутри вън”, надуват свирки и вувузели. Протестиращите освиркват правителството и прокуратурата, докато адвокат Николай Хаджигенов припомняше случая с екстрадицията на турския гражданин Абдула Буюк, за който германският „Шпигел” написа „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“.
 

Снимка: БГНЕС

 
Статията беше публикувана от редица медии в България, а бившият главен прокурор, сега шеф на антикорупционната комисия, Сотир Цацаров излезе с позиция, в която заяви, че по случая не е допуснал каквито и да е нарушения на закона.
 
Обстановката на площада беше спокойна. Полицейското присъствие традиционно е около сградата на Министерски съвет, пост има на ъгъла с ул. Съборна и при сградата на парламента. В края на протеста демонстрантите блокираха движението по "Орлов мост".

В същото време няколко десетки граждани се събраха при пилоните на НДК, за да изразят недоволството си срещу президента Румен Радев. Недоволните събираха подписи за импийчмънт на президента.

Родители искат място за всяко дете в ясла и градина

Хората бяха български знамена и плакати, на които пише: "Не искаме гражданска война", "Радев - разединител на нацията", съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Гражданите настояват за оставката на президента и обявиха, че антиправителственият протест, провеждащ се повече от два месеца в "Триъгълника на властта" с искане оставката на правителството, на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори, е платен. 

Протестът приключи с шествие до площад Света Неделя.

Ден 67: Следващото "Велико народно въстание" ще е в Деня на независимостта

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама