Министър Ангелов: Новата детска болница ще е в нова сграда

16:20, 14 сеп 20 / Политика 25 2114 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на  Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница, съобщават от Министерството на здравеопазването.

СБЛЪСЪК: „За” и „против” изграждането на нова сграда за детската болница

Министър Ангелов посочи: „Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“.

Събарят старата сграда на детската болница, ще се строи нова

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

Снимка:БГНЕС

Родители излязоха на протест срещу строежа на Националната детска болница

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама