Веселин Марешки: Някой се опитва чрез мен да заблуди Брюксел

21:05, 14 сеп 20 / Политика 25 3654 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Веселин Марешки отрича да е извършвал някакво престъпление и смята, че наложената му присъда е, за да може на 23 септември България да посочи един осъден олигарх пред Европейската комисия. Това заяви той в официално писмено обръщение.

"Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми - и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!

Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете - други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да   послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”. 

Адвокатите ми ще обжалват в законовия срок. Няма да се поддам на поредния опит за натиск. Господ отгоре гледа! Вярвам, че истината ще възтържествува!", гласи официалната позиция на Марешки.

Депутатите от "Воля" също изразиха публично подкрепата си към Веселин Марешки, като си смениха профилните снимки във Фейсбук с надпис "Аз съм Марешки".

По-рано днес стана ясно, че лидерът на „Воля“ получи присъда от 4 години затвор и глоба от 8 хил. лева за изнудване. Решението е на Варненския апелативен съд, като преди това на първа инстанция Окръжният съд го оправда. Съучастничката му Красимира Колева е осъдена на 3 години и половина лишаване от свобода и глоба от 6 хил. лева.

Двамата са признати за виновни по обвинение в изнудване спрямо Асен Миланов, който е бил наемател на пицария във Варна. През 2014 г. са искали да го принудят да заплаща 10 хил. лева месечно и го заплашили, че ще разрушат заведението и ще създадат пречки в бизнеса му. Марешки се намесил в имотния спор кой да получава наема от въпросната пицария, и заел страната на Колева, защото били приятели.

На скандалите присъствал и общинският съветник Костадин Костадинов, като дори се стигна до физическа саморазправа между него и лидера на „Воля“. Марешки беше арестуван, а по-късно багер събори зимната градина на пицарията.

По време на делото се е разбрало, че заради заем от 65 хил. лева е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки като управител на търговско дружество и Колева, обясниха от Варненския апелативен съд. 

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана на трета инстанция.

Караянчева: Марешки е състоятелен човек, концесията не би сменила разбиранията му

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама