Европейски ден без загинали на пътя

07:30, 16 сеп 20 25 2047 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

По инициатива на  на Европейската мрежа на службите на пътната полиция TISPOL на 16 септември България отбелязва Европейския ден без загинали на пътя с мотото „Остани жив! Пази живота”. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността, която ще продължи до 22 септември.

По този повод Българския червен кръст организира среща между млади шофьори и инспектор от отдел “Пътна полиция” на СДВР, който ще изнесе презентация пред кандидат-шофьори. Инспекторът ще запознае курсистите с пътно-транспортната ситуация в столицата и страната и необходимостта от строго спазване на пътна дисциплина.

16 души са загинали на пътя от началото на септември

Снимка: БЧК

Според статистиката на „Пътна полиция” за периода от 1 януари до 31 юли 2019 г. на територията на страната са настъпили 3564 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 318 и са ранени 4505 души. Спрямо същия период на 2018 г. са по-малко със 185, загиналите са повече с 1, а ранените – по-малко с 288.

Най-много инциденти са настъпили на територията на ОД на МВР – Пловдив (444), на СДВР (428), ОД на МВР – Варна (382), ОД на МВР – Търговище (25), Смолян (36) и Перник (37).

БЧК ще отбележи Световния ден на първата помощ с демонстрации

Според анализ на Евростат България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама