Президентът наложи вето на "кариерните бонуси" във ВСС

12:47, 15 сеп 20 / Политика 25 2071 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Закона за съдебната власт, приет на 3 септември. С промените се запазва възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандата им.

През май тази година пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

"Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии, каквито са квалификацията, уменията, почтеността, чувството за независимост. Престоят на магистратите във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност в съдебната система, нито може да се приравни на постиженията, които се изискват за повишаване", се казва в становището на държавния глава.

"Когато законът създава предпоставки определени лица да бъдат назначени в по-високи по степен органи на съдебната власт въз основа на критерии, различни от обективните критерии, съществува риск от надделяване на съображения от политически характер, а оттам и риск за независимостта на магистратите", смята Радев.

Според президента възможността за повишаване на членовете на ВСС ще се прилага само спрямо тези от тях, които са магистрати и то само тези, които все още не са достигнали най-високите нива в съдебната система.

"Така законодателят третира неравно членовете на ВСС, които вече са достигнали най-високите нива в съдебната система, както и тези, които не са магистрати. В годините откакто ВСС е постоянно действащ орган виждаме, че Народното събрание избира все по-малко адвокати и учени за негови членове, от което качеството на работа и независимостта на съвета страдат. Тази тенденция би се задълбочила при влизане в сила на новата редакция на Закона. От друга страна, местата във върховните нива на съдебната власт са ограничени като брой, а конкурси за такива се обявяват рядко. Народното събрание превръща членовете на ВСС още по време на мандата им в конкуренти на магистратите, които са кандидати за повишение и така поражда риск ВСС да не им осигурява равно третиране", се казва още в позицията на Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама