КЕВР потвърди: Природният газ поскъпва с 20 процента

11:14, 16 сеп 20 25 1580 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От 1 септември цената на природната газ става на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това обяви Комисията за енергийно и водно регулиране след провело се закрито заседание.

При утвърждаването новата цена КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ и усредения валутен курс на БНБ в лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния природен газ.

СБЛЪСЪК: Очакванията и реалностите за сметките ни от „Топлофикация София“

Заедно с определянето на нова цена КЕВР прекрати и административното производство срещу Булгаргаз“ ЕАД.

Припомняме, че на 1 септември държавната Булгаргаз“ внесе редовното си заявление предложение за нова цена на природния газ в КЕВР. В него бе поискано увеличение от над 20% с мотив – поскъпването на себестойността на горивото на международните спот пазари. В последствие оттегли искането си, а Комисията се зае да провери как е формирана новата цена.

В последвал брифинг енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че цената на синьото гориво за месец септември е формирана правилно, по-ниска е от априлската и отговаря на договора между "Газпром" и "Булгаргаз" .

Съгласно предоговарянето на условията по договора между "Газпром" и "Булгаргаз" цената се определя ежемесечно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама