Разговорът Борисов-Ердоган е по инициатива на българския премиер

17:21, 16 сеп 20 / Политика 25 2731 Шрифт:
Редактор:

Разговорът между министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган се проведе по инициатива на българския премиер. Това съобщи за "Дневник" Правителствената информационна служба след въпрос за повече информация за снощния телефонен разговор.

За него съобщи президентството в Анкара, но с много оскъдни подробности. "Повод за разговора са актуални регионални въпроси от значение и за европейския дневен ред. (...) Медийни публикации не са били предмет на телефонния разговор", отговори правителствената пресслужба на въпрос има ли връзка разговорът с пубикацията на сп."Шпигел" за случая с Абдула Бююк.

От правителството в София разкриват, че Борисов и Ердоган са разговаряли "и за възможността след отминаването на пандемията от COVID-19 да бъде организиран Съвет за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Турция за развитието на двустранните отношения."

Този формат съществува от години и представлява междуправителствена среща, като през 2012 г., например тя дори бе преместена от София в Анкара, защото Ердоган (тогава той бе премиер) не можеше да пътува заради две операци. Съветът включва двустранна среща на 4 очи, обсъждане по групи на теми като енергетика, икономика, транспорт, култура, подписване на декларации или мемомардуми и заключителна пресконференция.

"Обсъдено е също така двустранното сътрудничество в различните му аспекти, включително преодоляването на регионални предизвикателства, породени от климатичните промени", посочва още Правителствена информационна служба за телефонния разговор от 15 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама