Протестът, ден 71: Сливи и седалки на тоалетни чинии за Караянчева

20:34, 17 сеп 20 25 4428 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сини сливи полетяха към сградата на Народното събрание в 71-вия ден на антиправителствени протести. Акцията е насочена към председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашния инцидент при който насила бяха изхвърлени от парламента майките от „Системата ни убива“. 

"Караянчева доказа вчера, че е една проста кърджалийска слива", заявиха майките. Те поставиха иседалки на тоалетни чиниив знак на недоволство срещу това, че вчера младеж с увреждания не беше допуснат да отиде до тоалетната на обществената сграда.

Сградата на паралмента беше под обстрел и от яйца, домати, тоалетна хартия и балoни с вода. Част от тях бяха предназначени и за служителите на НСО, които взеха участие във вчерашната акция срещу демонстрантите.

За поредна вечер недоволни от работата на кабинета и на главния прокурор се събраха в т. нар. триъгълник на властта с искане за оставките им. Протестиращите настояват още за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и за свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията. От вчера на дневен ред стои и искането за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.  

И днес фасадата на парламента се превърна в своеобразен киноекран, на който бяха показани кадри от отминалите протести, клипове с полицейско насилие и изказвания на Бойко Борисов и други представители на властта. По-късно демонстрантите поеха на традиционното си шествие до пл. "Орлов мост", където кръстовището отново бе блокирано от протестиращите.

В социалните мрежи пък беше обявено масово ядене на яхния пред Министерството на труда и социалната политика заради думите на социалния министър Деница Сачева от тази сутрин, че егото ѝ отдавна е задоволено и "разговори с дъх на яхния не са ѝ специалитет". 

В Пловдив антиправителствените демонстрации започнаха с поставянето на тикви на пл. „Стефан Стамболов“. Организаторите на акцията обясниха, че тя е в отговор на обидите срещу протестиращите, че са мафиоти и контрабандисти. 100-метров трибагреник премина през града и беше разпънат пред сградата на общината. Протестиращите настояха  за проверка на обществените поръчки, направени от районният кмет на "Северен" Стоян Алексиев и залепиха листовки пред офиса на ГЕРБ.  

Демонстрации имаше и във Варна и в Благоевград.

Днешните демонстрации отново се провеждат под знака на подготовката за третата част на "Великото народно въстание". Във Фейсбук архимандрит Дионисий призова протестиращите да се съберат на площад "Независимост" на 22 септември, за да покажат, че тези, които са узурпирали властта, не могат да не се подчинят на единствения суверен - народа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама