Циклонът в Гърция взе жертви

14:30, 19 сеп 20 / Свят 25 2722 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Двама души са загинали, а други двама са в неизвестност, след като циклонът Янос връхлетя Гърция. Бурята премина през Йонийските острови, западните и централните части на страната, оставяйки след себе си огромни щети.

Мощен циклон приближава Гърция

Наводнени са сгради и къщи, изкоренени дървета и прекъснато електричество. Бурята с ураганна сила предизвика хаос на популярните сред туристите острови Кефалония, Закинтос и Итака. Янос предизвика истинско бедствие в централните райони Кадрица и Фарсала, sериозна е и ситуацията в Ставрос и Ламия, обобщава Bulgaria on Air. 

Властите заявиха, че обстановката е критична, тъй като нивото на реките продължава да се покачва.  От началото на стихията пожарната е получила повече от 2 400 обаждания за помощ от бедстващи хора. Влаковете между столицата и Солун не се движат, на много места трафикът е затруднен.

До момента няма данни за пострадали български граждани. От външното ни министерство препоръчват да се избягват пътуванията в районите, засегнати от циклона Янос. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с представителствата на страната ни в Гърция.

"Има пострадало имущество на български граждани, основно автомобили, които са наводнени от потоците вода, които са се стичали от високите части на острова. До довечера се очаква да спрат валежите в Централна Гърция и Пелопонес, като циклонът се измества към о-в Крит. До неделя се очаква всичко приключи, като естествено ще трябва водата да се оттече", обясни пред БНТ консулът ни в Атина Любомир Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама