Как Гешев пренаписа историята и обяви България за „първата национална държава в ЕС“?

17:00, 22 сеп 20 25 3461 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес България отбелязва 112 години от обявяването на своята независимост. На празник, като на празник – политически и обществени фигури един през друг се надпреварват да отправят своите послания за единство, достойнство и просперитет.  

Посланията на политиците в Деня на независимостта

Не е лесно в такъв момент да изпъкнеш сред тълпата, но главният прокурор Иван Гешев за пореден път успя да насочи вниманието към себе си. Обвинител № 1 използва любимата си социална мрежа Twitter, за да отправи не един, а цели два музикални патриотични поздрава с песните „Ден денувам“ и „Капитан Петко Войвода“.

Обзет от празничния дух Гешев дори стигна по-далеч като обяви, че България е „първата национална държава в ЕС“, с което озадачи и смути мнозина.

Бърза и лесна справка обаче показва, че главният прокурор е в грешка, защото съседна Гърция получава своята независимост през 1830 г., преди нас е и Румъния, която e независимa държава още от 1877 г.

Това не първият гаф на Гешев, който в опита си да блесне с познания, изпада в конфузни ситуации. Така например в средата на лятото той се опита да сравни  акцията на лидера на „Да, България“ на плажа край Росенец с избухването на Октомврийската революция в Русия, но уви допусна лека грешка с имената.

Големите кавички

„Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", коментира тогава Гешев.

Така вместо да направи паралел между Христо Иванов и Александър Керенски, който е председател на Временното правителство на Руската република преди вземането на властта от болшевиките, той използва името на граф Алексей Каренин от романа на Лев Толстой „Анна Каренина“.

Неуспешните опити да демонстрира богата обща култура обаче не трябва да сломяват Гешев. Предстоят ни толкова празници и годишнини, толкова поздравителни адреси и слова, а той се нуждае само от един достоверен факт, за да убеди всички, че има нещо под каскета.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:23, 23 сеп 20

... има, има, ама НЯМА ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама