Северна Македония отново поиска независима църква

22:42, 22 сеп 20 / Свят 25 2477 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Севрна Македония отново поиска независима църква.

Премиерът Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което още веднъж го помоли официално да се застъпи за признаването на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, предадоха МИА и БГНЕС.

„Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наравно с архиереите на всички православни църкви в света”, се казва в писмото на министър-председателя Заев до Негово Светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския патриарх с искане за признаване на автокефалния статут на Македонската православна църква.

Православната църква в Северна Македония едностранно обяви своята църковна независимост от Сърбия през 1967 г., но сръбската църква блокира признаването й. Вселенската патриаршия разглежда искане за признаване на отцепилата се църква от май 2018 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама