Все повече хора получават алергии заради дезинфектантите

09:06, 23 сеп 20 25 2003 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Все повече хора получават алергии заради дезинфектантите. Това каза в ефира на bTV д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на Александровска болница.

Над 100 продукта на пазара се предлагат като дезинфектанти, а не са

„Понякога става въпрос за свръхчувствителност на лигавицата към миризмата на дезинфектантите, които всъщност са леко токсични. Пациентите имат симптоми на задушаваща кашлица, задух“, обясни д-р Стаевска, уточнявайки, че става въпрос за дезинфектантите, с които се обработват помещенията, а не за тези, които слагаме на ръцете си.

„Другата голяма група пациенти са тези с контактния дерматит - основно на ръцете. Всеки един дезинфектант изсушава ръцете, а това предразполага към екземи. Дори има неприятни случаи, при които се стига да тече дори кръв“, каза още алергологът.

Наблюдава се и елемент на невротизиране в тази посока – хора, които непрекъснато се дезинфекцират, без да има нужда.

Дезинфектанти с метилов алкохол са ослепили и убили хора в САЩ

Д-р Стаевска препоръча, след като се сложи дезинфектант на ръцете, да се използват и емулиантни кремове, които да овлажнят кожата.

Има симптоми, които са проява на алергия, но могат да бъдат сбъркани с COVID-19. Това са воднистата секреция от носа, запушването му, загубата на обоняние, които са симптоми и на коронавируса.

„Има обаче и разлики – при алергиите никога няма температура и винаги има сърбеж“, поясни алергологът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама