За момента, в който вече не е безопасно

14:00, 23 сеп 20 25 2877 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Снощи, както и на 2-ри септември, имаше сблъсъци между граждани, дошли да протестират срещу правителството, и представители на полицията. В минутите след 21:15 часа, когато огромната маса от хора тръгна на традиционното си шествие в посока „Орлов мост“, водачите на колоната решиха да направят остър завой покрай сградата на бившото Народно събрание и да се отправят към храм-паметника „Св. Александър Невски“, но желанието им бе осуетено от представители на полицията.

Снимка: Юлиан Тодоров

Според директора на СДВР Георги Хаджиев единственото регламентирано място за провеждане на протестни действия снощи е било на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Именно заради това органите на реда бяха осигурили коридор по цялата дължина на бул. „Цар Освободител“ и отказаха да допуснат огромната тълпа да се разхожда свободно по целия център и да блокира движението.

Снимка: Юлиан Тодоров

При опита на демонстрантите да преминат през кордона се стигна до нажежаване на емоциите и започнаха да се чуват вулгаризми и обиди по адрес на полицията. Органите на реда, които демонстрантите наричаха „ушеви“, бяха сравнявани с „еничари“, а майките им получиха множество пожелания. Част от демонстрантите имаха вид на силно интоксикирани, като лежерното поклащане, бавното мигане и фъфленето при опит да нахулят полицията, свидетелстваха за това.

Снимка: Юлиан Тодоров

След около 30 минути „пазарене“ между протестиращи и полицаи, започнаха да се заформят агресивни настъпления от страна на демонстрантите. Бомба се приземи и избухна в близост до сградата на вече бившото Народно събрание. За щастие нямаше ранени при взрива, но минути по-късно стъклена бутилка удари колега фоторепортер по главата и за късмет пропусна мен.

Протестът от другата страна

По време на първата вълна от сблъсъци, отпред се виждаха и много жени. Мъжете крещяха по полицаите да не докосват жените и им пожелаваха техните съпруги да ги видят как вдигат ръце срещу жени. Органите на реда със сигурност не са посягали на никого от протестиращите, като техните движения и действия се изразяваха единствено в бутане и опит да запазят щитовете си. В същия момент жени, мъже и дори деца се опитваха по всички възможни начини да изтръгнат полицейските щитове и да нанесат максимална вреда на държавните служители. В моментите на ескалация над главите ни започнаха да прелитат всякакви предмети - стъклени бутилки, храна и др. 

Снимка: Юлиан Тодоров

При втората вълна от агресия започнаха да се чуват познатите на мнозина скандирания, които футболните агитки от години рецитират по време на мачовете от родното първенство. В този момент на полицейските лица се появиха притеснение и дори страх, сигурно защото тези скандирания са им познати до болка, при това физическа. Органите на реда обаче бяха безкомпромисни и не позволиха кордона да бъде разкъсан. Минути след приключването на ескалациите многобройният протест се разпръсна и на площад „Народно събрание“ останаха не повече от 50-60 човека.

Снимка: Юлиан Тодоров

Както на 2-ри септември, така и на 22-ри, се видя, че част от протестиращите не искат просто промяна и смяна на правителството, а искат да демонстрират сила и надмощие над държавна институция. Полицията по никакъв начин не предизвика агресивното отношение, като повече от органите на реда бяха осмивани, че мълчат и не отговарят на заядливите подхвърляния на демонстрантите. Полицейските служители бяха осигурили безопасен коридор, по който да премине превърналото се в традиция вечерно шествие в посока „Орлов мост“, но демонстрантите бяха на мнение, че тази вечер никой няма да е в безопасност.

Те не охраняват политиците, охраняват вас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама