Тестват 7 000 учители в София за антитела срещу COVID-19

14:44, 24 сеп 20 25 3506 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Между 5 и 7 000 учители в столицата ще бъдат тествани за антитела срещу коронавирус. Около 400 учители вече са минали на изследване, съобщи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

"Това не е PCR тест. Това е изследване за антитела", обясни Пенчев, цитиран от БНТ.

Изследват се предимно учители с хронични заболявания около и над 60 години. Изследването се очаква да приключи в края на октомври.

Здравното министерство следи ежедневно ситуацията в училищата. "Ясни са критериите, когато училищата могат да бъдат затваряни. Всичко зависи от броя на заболелите деца", съобщи здравният министър доц. Костадин Ангелов.

По думите му в момента случаите на коронавирус в момента са внесени отвън и не са от разпространение в самото училище, защото от началото на учебната година е минало твърде малко време.

"Не се предвижда затягане на мерките. Към настоящия момент ще останат тези мерки, които са и сега", каза Ангелов във връзка с решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

160 са новите случаи на коронавирус у нас, при направени малко над 3500 PCR теста. Най-много нови случаи има в София - 38 и Бургас - 25.

726 души са в болница, а 29 са в интензивни отделения

109 новозаразени с COVID-19

Излекуваните от коронавируса са 119 души. От доказаните над 19 280 случая 13 867 са се излекували. Това означава, че близо 72% са се преборили с болестта.

12 души са починали от коронавирус за последните 24 часа.

След като стана ясно, че ученик от 8 клас е с положителен тест за коронавирус, днес Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив ще бъде дезинфекцирана. Съучениците на момчето ще преминат на онлайн обучение. Засега учителите няма да бъдат слагани под карантина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама