МОН купува 80 000 устройства за електронно обучение

14:01, 25 сеп 20 25 1935 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи в парламента, че се предвижда купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000 за учителите и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за електронното обучение. „Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки“, уточни министърът, цитиран от bTV.

Той отбеляза, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса, България е една от страните, в която много бързо и относително успешно започва обучението в електронна среда.

Голяма част от устройствата, дадени на деца за онлайн обучение, веднага били продадени

Вече са купени близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците. „Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства“, добави министър Вълчев. По думите му учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да се включат.

Тези 80 000 устройства, които ще бъдат купени, няма да бъдат използвани само при електронното обучение, а ще се използват от учителите в училищата. Във всяка класна стая трябва да има устройство, защото учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези лаптопи с мултимедийни дисплеи или с проектори“, обясни министър Вълчев. Той каза, че и сега има над 60 000 устройства в училищата, но голяма част от тях са стационарни компютри и не могат да се ползват при извънредна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама