Изгубени в мерките: Трябва ли депутатите да носят маски в парламента?

16:33, 25 сеп 20 25 2752 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса“, обяви днес гордо премиерът Бойко Борисов. Не знаем за кого точно са предназначени тези думи, но вероятно посланието е по-скоро за външна употреба, отколкото за вътрешна. Все пак всички  си спомняме хаоса от постоянното обявяване и отменяне на мерки и препоръки, свързани с коронавируса. На няколко пъти дори бяха поставени рекорди, в които вече бившият здравен министър смени позицията си на 180 градуса в рамките на часове.

За няколко месеца поведението на власт и институции уж се „нормализира“ и тези шизофренични действия бяха сведени до минимум… С настъпването на есента обаче отново хаосът се завръща, а въпросът за който от няколко дни институциите не могат да се разберат е трябва ли депутатите да носят маски в парламента.

Как започна всичко?

В четвъртък депутатите от БСП обявиха, че в писмен отговор на тяхно питане новият здравен министър е разрешил на народните представители да заседават без маски. „Мерките следва да се прилагат в сградата на Народното събрание в местата, в които са свободно достъпни и/или в които се обслужват или имат достъп гражданите“, гласи отговорът на проф. Костадин Ангелов.

Думите му бяха разтълкувани като „зелена светлина“ за заседания без маска, тъй като достъпът до парламента е ограничен и се осъществява посредством служебни карти. Граждани могат да присъстват само на заседания на комисии и то при покана.

Кой чел, кой разбрал

Няколко часа по-късно обаче здравният министър и РЗИ обвиниха депутатите от БСП в превратно тълкуване на текста. От здравната инспекция поясниха, че няма изрична заповед,  която да разрешава на народните представители да не носят маски в закрити помещения. От своя страна министърът разкритикува левицата, че се делят на  управляващи и опозиция дори когато става въпрос за битка срещу толкова опасен вирус.

Глоба, забележка или нещо друго

Ден по-късно по време на участието си в петъчния парламентарен контрол здравният министър упрекна депутатите без маски, че дават лош пример. Той заяви, че в заповедта му няма нищо неясно и призова да бъдат разумни и да дадат пример за подражание от страна на хората. „Какъв разум и загриженост проявявате в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство?“, обърна се той от парламентарната трибуна.

Така днес въпросите вече са повече, отколкото получените отговори, а объркването – пълно. Защото хипотезите са две, но в нито една институциите не реагират адекватно.

Вариант 1: В Народното събрание НЕ действат същите правила като на обществените места и депутатите могат да работят без маска

В този случай здравният министър излиза и ясно обяснява какви мерки срещу разпространението на Covid-19 важат и потвърждава, че носенето на маски не е задължително. 

Вариант 2: В Народното събрание действат същите правила като на обществените места и депутатите не могат да работят без маска

В този случай депутатите от БСП са в нарушение и подлежат на глоба в размер на между 300 лв. и 1000 лв. (каквато е санкцията за всеки без маска в градския транспорт например). 

И в двата случая трябва да има ясни и валидни правила, а не призиви. Трябват ни работещи институции, не пример за подражание. Парламентът и без това е изчерпал кредита си на доверие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама