Военен самолет се разби в Украйна, 26 души са загинали

15:33, 26 сеп 20 / Свят 25 2561 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Военнотранспортен самолет Ан-26 с 27 души на борда - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС, катастрофира и избухна в пламъци в Североизточна Украйна, в района на Харков, съобщи БТА, позовавайки се на властите в Киев. По този повод в страната е обявен ден на Национален траур.

Самолетът се разбил, приближавайки пистата на военното летище в Чугуев, при опит за кацане по време на учебен полет. 26 души са загинали, а един курсант е в тежко състояние. Според очевидци оцелелите са скочили от самолета, когато бил на малка височина. Eдин от пилотите докладвал за повреда в левия двигател на двумоторния самолет.

Районът на катастрофата се намира на около 40 км от руската граница, но не е в зоната на конфликта в Източна Украйна. Сепаратистките републики Луганска и Донецка са отдалечени на 250 км от мястото на катастрофата, уточнява ДПА.

Президентът на страната Володимир Зеленски обяви, че държавата трябва да осигури лечението на оцелелите курсанти и да отпусне обезщетение на близките на загиналите. Зеленски е възложил до изясняване на причините за падането на самолета да бъдат прекратени полетите на подобните на АН-26 машини

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Претоварен с кокаин самолет се разби край Нова Гвинея

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя украински колега президента Володимир Зеленски по повод жертвите на катастрофата на самолета Ан-26 край Харков.

Българският президент изказва най-искрени съболезнования по повод трагичния инцидент, при който загинаха млади украински военнослужещи. Румен Радев изразява надежда за скорошно  възстановяване на оцелелите в самолетната катастрофа.

По-късно стана ясно, че курсантът Вячеслав Золочевски, който оцеля при катастрофата на Ан-26 край Чугуев, не е изскочил от самолета, както беше съобщено по-рано, заяви ръководителят на областната администрация на Харков Алексей Кучер пред РИА Новости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама