Протестът, ден 81: Митинг-концерт на "Орлов мост" и дата за четвърто Велико народно въстание

22:40, 27 сеп 20 25 5451 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В 81-вия ден на антиправителствени протести хиляди хора се събраха на пл. "Орлов мост", където се провежда митинг-концерт под надслов "Бъдеще за България - бъдеще за младите". Организаторите на събитието - Виктор Иванов и Анастас Гогов, поканиха всички граждани, които подкрепят протестите да се включат в концерта, за да заявят ясно политическата си позиция.

Протестът – ден 80: Малко протестиращи заради дъжда

Оганизаторите обявиха, че концертът събира част от „цвета на България“ – културни дейци, интелектуалци, творци, предприемачи, преподаватели. Сред участниците бяха групите „Контрол“, „Уикеда“, „Сленг“, „Ревю“, Wosh MC, Васко Кръпката и др., които отправиха послания за свобода, солидарност и гражданско общество.

„Искаме да съберем можещи хора, млади хора, енергични хора, на които им се работи и не им се слушат лъжи. Истината е на площада, на площада се виждат хората и искаме да съберем малка част от тези 70%, които заявяват подкрепа за протестите с един по-различен формат“, коментира Виктор Иванов пред БГНЕС в началото на събитието.

„Искаме да кажем, че настояваме за промяна, искаме оставка на правителството, на Гешев, на Кошлуков, на цялата крадлива пасмина, която се е настанила и усвоява тези европари, дори и заеми се теглят. И в крайна сметка да заявим, че искаме лустрация, искаме смяна на поколенията. Редно е вече следващото поколение да вземе тези управленски постове, да влезе със своята експертиза, своя международен опит, и да поведем тази държава към една позитивна посока, защото 30 години прехождаме и на този преход още не му се вижда краят“, допълни Анастас Гогов.

Концертът бе подкрепен от майките от "Системата ни убива",от "Отровното трио" и "Да, България", чиито представители бяха част от публиката. На сцената обаче не бяха допуснати политически лица

Музиканти искат оставки

Музикантът Пепи Писарски от “Атлас” заяви, че хората вече са готови за истинската промяна.
"Сгрешихме, че допуснахме да ни управляват хора от партийни листи, които не са професионално подготвени в дадена област, позволихме, особено в последните 11 години, да се създаде върхушка от послушни същества, които изобщо са много далече от професионализма и да управляват безконтролно", коментира той. Писарски укори двата големи синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, че не са на страната на хората и не са излезли в тяхна подкрепа, а служат на властта.
 
Вокалистът на "Атлас" Петър Маринов каза, че се включва в протестите, защото не трябва да има човек, който да не ги подкрепя.
 
Едно от най-запомнящите се изпълнения за вечерта бе това на група „Контрол“ и песента им „Най-щастливия ден“. Те изненадаха събралото се множество като изпяха от сцената "И ето идва най-щастливия ден, когато Борисов ще е далече от мен". После рефренът се повтори с имената на главния прокурор Гешев и лидера на ВМРО Каракачанов.
 
Участие в концерта взе и Васко Кръпката."Тук съм защото си мечтая за честни и достойни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. Не забравяйте кой създаде мутрите - БСП, никога с БСП", обърна се той към протестиращите. След това изпълни песента "Нека бъде светлина", а множеството на Орлов мост осветиха с телефоните си бул. "Цариградско шосе". 
 

На сцената се качи и собственикът на веригата "Хиполенд" Мариан Колев, чийто бизнес беше атакуван, след като негови служители подкрепиха протестите. Той окуражи хората да продължат да са непримирими до оставката на кабинета и главния прокурор.

"Виждам свободни хора, хора, които имат пламък в очите. Изборът е наш винаги,всеки път, завинаги!" заяви от сцената Владимир Михайлов, вокалист на група "Сленг", които закриха концерта малко след 22.30 часа.

В края на вечерта организаторите на концерта отново напомниха на управляващите, че настояват за техните оставки и призоваха присъстваите да се включат в готвения протест пред редакцията на агенция "ПИК". Събитието приключи с националния химн.

Подготовка за четвърто Велико народно въстание 

Днес стана ясна и датата на Четвъртото Велико народно въстание - 3 октомври (събота). Събитието отново ще е пред Президенството на площад "Независимост" и ще започне в 17.00 ч.

"На 1 октомври е заседанието на комисията LIBE, на 5-и е заседанието на Европарламента по повод корупцията на правителството на Борисов, затова на 3-и ние се събираме отново да покажем тия "между 100 и 500 човека", които близо три месеца вече сме по площадите и искаме оставки и ще получим оставки най-накрая. Чакаме ви", заяви адв. Николай Хаджигенов.

"3 октомври е денят за обединение на Германия - искаме и ние да имаме свободна и законна България", коментира Арман Бабикян.

Според проф. Минеков сега е времето хората да покажат съвестта и енергията си. По думите му четвъртото Велико народно въстание ще се види от Европа, а именно Европа ще отсече краката на българската мафия.

По-рано днес Бабикян заяви категорично, че няма да има диалог с управляващите и протестът продължава. Исканията на демонстрантите към правителството остават непроменени, като те ще настояват за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, както и за предсрочни избори, възможност за машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 и на 22 септември се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, проявата на 10 септември премина по-спокойно.

 

Още снимки от днешния митинг-концерт може да разгледате в следващата галерия. Снимките са на агенция БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама