Конгресът на БСП изхвърли вътрешната опозиция от ръководството на партията

14:30, 27 сеп 20 / Политика 25 4887 Шрифт:
Редактор:

50-ият конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, гласуването за който се провеждаше почти през цялата нощ.

С най-много номинации на първо място е депутатът Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. 

В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП Кирил Добрев. В ръководния форум на партията са и кметът на Троян Донка Михайлова, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Светлана Шеренкова и Деница Златева. Депутатите Филип Попов, Весела Лечева, Таско Ерменков също са избрани в ръководството на БСП.

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпада от Националния съвет на партията. В проведеното тайно гласуване той е на 157-мо място при квота от 113 души, предава БНР. Валери Жаблянов оттегли кандидатурата си за съвета.

"БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа, а Националният съвет се превръща в гумен печат", заяви пред журналисти Станишев. "Човешки ще ми бъде много по-комфортно, защото не виждам какво ще правя в този състав на НС, щях да бъда самотен глас.  Нинова вече няма да има извинение, че някой пречи на правилната политика", допълни президентът на ПЕС.

Снимка: БГНЕС

Големият победител на Конгреса е лидерът на партията Корнелия Нинова. "Благодаря ви за усилената и ползотворна работа през тези два дни. Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България. На добър час и към победа на парламентарните избори", заяви Нинова.

Вотът започна снощи, като 692-ма души се борят за 113 места. Изненадващо на заседанието на конгреса на левицата бившият лидер на партията Михаил Миков си направи отвод от листата за пленума.

Националният съвет е органът, който взема важните решения и определя политическата дейност на БСП. Пълният списък на членовете му може да видите ТУК.

Сред тях са избирането на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент и всички номинации за държавни постове.

"Доказахме, че могат да се намират разумните и верните решения, когато има разум и обща цел", заяви Румен Овчаров, председател на Комисията по политическите документи на 50-ия конгрес на БСП, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

"Не е и много трудно. Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват, достатъчно е да игнорираме невежеството и незнанието. Отново повтарям да се водим от общите интереси, които ни обединяват, сигурен съм, че по този начин БСП има гарантирано успешно бъдеще", каза Овчаров.

Той призова делегатите да имат съзнанието за задачата, която има БСП да реши с отговорността, която има като единствена алтернатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама