Владимир Владимиров: За 11 години ГЕРБ не направи почти нищо за отношенията ни със Скопие

13:24, 28 сеп 20 25 2840 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

За 11 години ГЕРБ не направи почти нищо за отношенията ни със Северна Македония - нито влаковата линия е съединена, нито имаме магистрала до Скопие, нито някакви въздушни съобщения. Български компании правят много положителни неща, но от гледна точка на правителство правенето е много малко. Това заяви Владимир Владимиров – анализатор на балканските процеси и член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“, в свое интервю за ТV+.

Каракачанов заплаши да блокира пътя на Северна Македония към ЕС, ако не се разберем за Гоце Делчев

В средата на септември вицепремиерът Красимир Каракачанов заплаши да блокира пътя на Северна Македония към ЕС, ако не се разберем за Гоце Делчев. Според Владимиров във всички свои коалиционни споразумения Каракачанов е заложил темата „Македония“ да бъде изцяло негов приоритет и никой друг да не се меси. Той изтъкна, че това не се случва само при нас - в Македония също има много хора, чието политическо съществуване е свързано с мразенето на България.

Протест в Скопие: „За ЕС, за Македония, за Гоце Делчев”

Владимиров отбеляза, че по време на управлението на Никола Груевски, който беше открит неприятел на България, страната ни – в лицето на трите правителства на ГЕРБ, не е поставяла червени линии. „В първия момент, в който в Северна Македония се появи проевропейско и пронатовско мнозинство, което иска да вкара страната в ЕС и НАТО, правителството на Борисов реагира прекрасно - по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Дадохме и договор за добросъседство на Зоран Заев. И след няколко месеца същото това правителство каза на Заев, че договорът, който сме подписали, има недостатъци и ще подпишем анекс“, заяви той.

Според Владимиров заради отношението на Каракачанов, който е говорител на цялото правителство, ще има негативни последствия за България. Реакциите от ЕС не са особено положителни към нас. „България има малцинство в недобра позиция в Сърбия. Но не съм видял българското правителство да се държи по такъв арогантен начин със Сърбия“, коментира той.

Предложение: Магистралата София-Скопие да се казва "Гоце Делчев"

Спор между България и Северна Македония се разрази и след предложението почетен консул на София в Охрид да бъде един от най-богатите македонци - Йордан (Орце) Камчев, определян като „македонският Васил Божков“. Македонската страна обаче категорично отказа да приеме неговата кандидатура. „Това е един от тайкуните на Македония – един човек, който има огромно богатство и е подсъдим по определени дела. Много от хората в Северна Македония реагираха негативно, защото България, предлагайки го за консул, се опитва да го спаси от македонското правосъдие“, посочи Владимиров.

Той коментира и скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина, като посочи, че през годините агенцията е генерирала повече скандали и проблеми, отколкото някаква реална политика за българските общности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама