Премиерът Борисов се срещна с производителите на самолетите F-16

12:50, 29 сеп 20 / Политика 25 2198 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с производителите на бойните самолети F-16 Block 70 и обсъди стратегическото партньорство с американската компания "Локхийд Мартин“ за придобиването на бойни самолети, с които страната ни да засили военното си снарежение. На срещата присъства и посланикът на САЩ в България – Херо Мустафа.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания, съобщи правителствена информационна служба.

Няма забавяне по проекта за нови бойни самолети

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка на придобитите самолети.

Снимка: Правителствена информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура. Първите 100 милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август. Планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. 

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама