Стари проблеми в нов доклад

14:30, 30 сеп 20 / Свят 25 4665 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Липсата на резултати от борбата срещу корупцията е основна причина за антиправителствените протести в България, които започнаха през лятото. Това се посочва в главата за България от първия доклад на ЕК за състоянието на върховенството на закона в страните от ЕС.

Основен акцент в документа са проблемите на страната ни в областта на правосъдието, корупцията и медиите - неща, за които Брюксел неведнъж ни е предупреждавала.

Правосъдие

От ЕК отчитат, че започната у нас съдебна реформа трябва да бъде финализирана, тъй като към момента главният прокурор все още е безконролен и не подлежи под наказателната отговорност на главния прокурор. Брюксел отбелязва също, че нападенията срещу съдебната власт се увеличават без адекватна реакция от страна на компетентните органи.

Корупция

Комисията посочва, че през първата половина на 2020 г. са започнати редица разследвания на високо равнище и бяха повдигнати обвинения по редица дела, но обръща внимание, че в страната все още няма окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво.

Брюксел отчита като положителна стъпка публичния достъп до декларациите за собственост и интереси на висши държавни служители, но предупреждава, че антикорупционните институции се ползват с ниско ниво на обществено доверие.

ЕК изразява и своите притеснения относно лобизма, който остава нерегламентиран от закона, както и по отношение на прозрачността и предвидимостта на законодателния процес в страната.

Медии

Специално внимание в доклада е обърнато и на медийната среда у нас. Комисията отчита, че съществуващото законодателство в тази сфера често не се прилага ефективно.

От Брюксел посочват, че макар медийният регулатор да се счита за независим и прозрачен орган, му липсват ресурси за ефективно изпълнение на задачите му.

Липсата на прозрачност на собствеността върху медиите отново е причина за безпокойство от страна на ЕК. Тя посочва, че законът не забранява изрично на политиците да притежават медии и да имат връзки с такива. От Брюксел обръщат внимание и на данните за физически или онлайн атаки срещу журналисти.

На финала ЕК предупреждава за потенциална опасност от законодателство, което ограничава чуждестранното финансиране на НПО-тата.

България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Припомняме, че докладът е част от новия Механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз, който обхваща въпроси за борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебна независимост във всички страни членки. Новият доклад не слага край на Механизма за сътрудничество и проверка, който наблюдаваше борбата с корупцията и независимостта на съдебната система единствено в България и Румъния. Прекратяването на европейското наблюдение върху съдебната реформа и борбата с корупцията в България се обсъжда от есента на миналата година, но и до момента не е факт.

Кой как разчете доклада?

Добра новина от Брюксел

Традиционно управляващите четат с оптимизъм всичко, което идва от Брюксел. Така например според новия правосъден министър Десислава Ахладова "докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕК". По думите ѝ акцентите в него съвпадат с приоритетите на правителството, а ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България. Министърът отбеляза, че странта ни ще започне проучването на добри практики за законова регламентация на лобизма.

Според ГЕРБ докладът показва, че ЕК оценява усилията на България в борбата с корупцията.

Нищо ново под слънцето

Не с такъв ентусиазъм обаче приеха новината от БСП. Те обявиха, че не са изненадани от доклада на ЕК. Според тях текстът описва България като държава, управлявана  от задкулисието. Това е доклад и за изгубеното време, тъй като за изминалите 4 години нито един от проблемите не е решен.

Според тях Комисията трябва да се престраши да заяви, че управляващите не дават индикация за действия в желаната посока. От партията призоваха проблемите да не се замитат, а да се каже ясно, че правителството не може да се справи с тях и трябва да подаде оставка.

Социалистите обърнаха внимание, че Механизмът за сътрудничество и проверка, който наблюдаваше борбата с корупцията и независимостта на съдебната система единствено в България и Румъния, продължава да действа и това поставя двете страни в условията на специален надзор. „Днес е ясно, че този край не се очертава, влизаме в една спирала, в която за България под тази негативна светлина ще се говори все по-често в Европа.“

Президентът Румен Радев също заяви, че изводите от доклада не са нещо ново и коментира лаконично „Че аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха“.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че "докладът диагностицира определени институционални и нормативни проблеми, но не забелязва как тези проблеми се превръщат в чудовищна злоупотреба с власт и чудовищна заплаха за върховенството на правото и демокрацията в България".

"Онова, което изкара българските граждани на улицата, онова, което ги държи на улицата с такава решителност - злоупотребата с безотчетността и свръховластяването на главния прокурор, е констатирано като структурен проблем, но го няма като анализ на конкретните злоупотреби", отбелязва Иванов, който обобщава подхода в доклада така: "Европейската комисия вижда дърветата, но не вижда гората".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама