Протестът, ден 84: Недоволните ще се обаждат на премиера за разрешение за возене в метрото

21:57, 30 сеп 20 25 3962 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

84-ти ден на гражданско недоволствоБлизо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени -  оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

По традиция протестиращите се събраха на площад "Независимост". Недоволството е организирано от Отровното трио и е под мотото "Нас не ни е страх".

Акцентът тази вечер е  докладът на Европейската комисия за върховенството на правото за България.  "Постигнахме още нещо нечувано досега – постигнахме институционална подкрепа в лицето на президента, подкрепа от европейски институции, от отделни евродепутати", подчерта адвокат Николай Хаджигенов.

Минчо Спасов съобщи телефонния номер на премиера Бойко Борисов и призова присъстващите на площада да запишат номера и ги посъветва всеки път, когато решат да използват метрото, да му се обаждат и да го питат дали може, по заръка на г-жа Караянчева.

Върху сградата на парламента се прожектират култови изказвания на председателя на парламента Цвета Караянчева и на премиера Бойко Борисов.

Малко след 21:00 часа по традиция прозвуча българският химн, след което протестиращи се отправиха на шествие към Орлов мост, който  отново бе блокиран.

Снимка: БГНЕС

По-рано през деня пред Съдебната палата в София се провежда поредната протестна акция под надслов "Правосъдие без каскет", която настоява за оставките на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет. Поредицата от събития е се организира от "Провосъдие за всеки" и съвпада с публикуването на първите доклади на ЕК за върховенството на закона в страните членки. 

 

Снимка: БГНЕС

Яйца, нови призиви за оставки и акция пред "ПИК" белязаха 83-тия ден на антиправителствените протести. Заради лошото време обаче под прозорците на властта се събраха по-малко хора от обикновено.

Главният прокурор Иван Гешев беше посрещнат с викове "Оставка" в Хасково, а председателят а парламетна Цвета Караянчева бе замеряна с яйца в Благоевград. В София пък се проведе акция пред редакцията на агенция "ПИК", където протестиращи изсипаха боклук в знак на това, че медията  произвежда журналистически боклук в услуга на управляващите.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама