ГЕРБ създава парламентарна комисия заради проекта за нова конституция

11:45, 30 сеп 20 / Политика 25 2400 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В парламента ще бъде сформирана специална комисия на паритетен принцип от всички парламентарни групи, която ще събира мнения, позиции и предложения относно проекта за нова конституция. 

„Предлагаме комисията да работи в рамките на два месеца, да разгледа и обсъди не само постъпилия проект, внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ, но и всички други предложения, които постъпят междувременно. Както и да организира кръгли маси, дискусии с академичната общност, с професионалисти в областта на правото, бивши конституционни съдии“, заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Точката за създаването на комисията ще бъде вкарана като извънредна на заседанието в четвъртък, когато се очаква да станат ясни нейното ръководство и членове.

Управляващите обявиха още, че ще изпратят проекта за нов основен закон за становище до Европейска комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия, както и че ще информират обществеността за нейния отговор, какъвто и да той.

Крайната цел е да имаме нужните 160 гласа за свикването на Велико народно събрание. Странно е как в един момент всички протестиращи искаха ВНС, а след като ние задействахме процедурата – всички се отказаха“, коментира вчера председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Благоевград.

Припомняме, че след като в началото на месеца ГЕРБ получиха подкрепа от ВМРО и "Воля" за проекта на нова конституция, парламентът има срок от 2 до 5 месеца да го разгледа и гласува. Това означава, че най-рано на 2 ноември новата конституция може да влезе в дневния ред на депутатите.

ГЕРБ депозира нова Конституция, която премахва Великото народно събрание

За да се стигне до свикването на Велико народно събрание и промяна в основния закон обаче са нобходими подписите на 160 народни представители, а към момента на входиране на проекта той бе подкрепен от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независими, което означава че в следващите два месеца управляващите търсят още поне 33 гласа.

ОТ БСП и ДПС вече обявиха, че няма да гласуват за проекта на нова Конституция. Дори и ГЕРБ да получат подкрепата на отцепилите се вчера шест червени депутата, това все още е далеч от необходимата цифра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама