СЕМ предупреди, че не може да наблюдава медиите по време на избори

10:20, 02 окт 20 25 1933 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всичко в доклада на Европейската комисия относно начина, по който се финансира СЕМ е вярно. В него е записано, че „СЕМ няма достатъчно средства, за да изпълнява ефикасно задачите си“. Това обяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева  в ефира на bTV. 

Докладът на ЕК: Широко затворени очи

Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. „Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата, и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това“, обяви Жотева.

По думите ѝ СЕМ ползва система за мониторинг на 12 години, защото не може да си позволи нова, тъй като струва 1 млн. лв., а целият бюджет на регулатора е 1,5 млн. лв. 

„Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме, обясни председателят на СЕМ.

"Вие имате ли си представа какво значи да искаш нещо от Министерство на финансите! Това е мисия невъзможна. Там има една мантра, която казва това, което сте предложили противоречи на закона за публичните финанси и край. Край! Ние сме изцяло зависими от държавния бюджет", добави Жотева.

СБЛЪСЪК: Свободни ли са медиите?

От СЕМ са изпратили през август писма да председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за осигуряване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция.

Относно констатацията на ЕК за притеснителната липса на прозрачност относно собствеността на медиите Жотева коментира, че в Европа все още не се е състоял дебатът дали политици могат да притежават медии. Това е регламентирано само в Малта, където е забранено медиите да са собственост на политици, уточни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама