Протестът, ден 87: Спокойно премина четвъртото Велико народно въстание

22:26, 03 окт 20 25 4064 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

87-ият ден на гражданско недоволство премина под знака на четвъртото Велико народно въстание. Хиляди граждани се събраха при т.нар. Триъгълник на властта. В София дойдоха както хора от цялата страна, така и българи, живеещи в Канада. Сред протестиращите бяха и депутати от БСП, както и лидерът на "Изправисе.БГ" Мая Манолова.

Исканията останаха непроменени - оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Движението на автомобили в района беше спряно, а полицейското присъствие - засилено. Организаторите на протеста призоваха гражданите да сигнализират, ако видят провокатори. Пред вратите на БНБ бе разпънат транспарант, който гласи: „Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват”. 

Към 21.40 ч. от Триъгълника на властта тръгна шествие към сградата на Народното събрание, което достигна до храм "Св. Александър Невски". Този път пътят на демонстрантите не беше блокиран, както по време на третото Велико народно събрание на 22 септември. Тогава се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи точно защо органите на реда не им позволиха да достигнат до катедралния храм.

По пътя към храма част от протестиращите се отклониха към служебния вход на старата сграда на парламента, който се пазеше от полиция. Те влязоха в диалог с част от органите на реда, като ги попитаха какви са тези 80 пострадали полицаи в болница, за които каза в интервю за "Дойче веле" социалният министър Деница Сачева. Униформените предпочетоха да се оттеглят, за да не се стигне до конфронтация с протестиращите.

Минути преди 22.30 ч. шествието се отправи към пл. "Орлов мост", където традиционно завършват демонстрациите срещу управляващите.

"Борисов, няма да ти се размине"

"Борисов и гнусните му придворни не ни чуват, не ни виждат, или поне така беше до преди 87 дни. А ние продължаваме да искаме три прости неща - свобода, демокрация и върховенство на закона. Но Европа ни чу и видя", каза пред протестиращите адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Той посочи, че в понеделник Европейският парламент ще обсъди върховенството на закона в България, а проф. Минеков ще бъде пред сградата в Брюксел.

"Ние отворихме очите и ушите на заспала Европа. Ако тези нещастници не се махнат още утре, ги чакат тежки мигове в Европа другата седмица", подчерта от своя страна проф. Минеков.

"Имаше дни, в които Бойко можеше да се измъкне, макар и по терлици. Е, Бойко, няма да ти се размине. Нито на теб, нито на каскета, нито на Делян", допълни адв. Хаджигенов.

Протестът в снимки

Снимки от четвъртото национално въстание, направени от фоторепортера на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров, може да разгледате в следващата ни галерия.

В страната

Протестно автошествие срещу управляващите блокира движението в района на граничния пункт "Дунав мост"при Русе към 16.00 ч., съобщи БНР. Участниците в недоволството спряха за кратко автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост".

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна.

Антиправителствен протест и във Варна. Шествието в морския град започна от сградата на общината и премина по бул. „Мария Луиза“, стигна до катедралния храм „Св. Успение Богородично“, оттам до окръжния съд и отново – пред сградата на общината. До ескалация на напрежението не се стигна.

Няма да се откажем да бъдем свободни

"Ние няма да се откажем никога от правото да бъдем свободни!", заявяват организаторите от "Отровното трио". Те призоваха всеки да доведе на протеста своето семейство, приятели и съмишленици.

Предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 и на 22 септември се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, проявата на 10 септември премина без напрежение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама