ГЕРБ наистина ли има подкрепата на ЕНП?

13:40, 02 окт 20 / Политика 25 3379 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От ГЕРБ се похвалиха, че имат подкрепата на ЕНП. Новината първо бе съобщена от пресцентъра на партията, а след това и лично от Бойко Борисов във Facebook. Имате нашата подкрепа. Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение“, така цитират от пресцентъра на ГЕРБ президента на ЕНП Доналд Туск. 

Протест срещу корупцията посрещна Борисов в Брюксел

Двамата се срещнаха в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет. Според ГЕРБ Борисов и Туск са се обединили около мнението, че кабинетът е постигнал важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителство могат да гарантират устойчиво развитие на България. 

Във Facebook профила на Бойко Борисов има кратко живо включване от началото на срещата му с Доналд Туск. Във видеото двамата дискутират решенията, които бяха взети от европейските лидери за Европейския съвет, но не и вътрешната политика на България.

Докладът на ЕК: Широко затворени очи

Лидерът на ГЕРБ и президентът на ЕНП са обсъдили и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия Европейски съюз. Премиерът Борисов е изтъкнал, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. Подчертал е, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система. От пресцентъра на ГЕРБ обаче не съобщиха какво е казал Туск за доклада. 

Подкрепя ли всъщност ЕНП ГЕРБ?

Публикация във Facebook за срещата има и Доналд Туск. Написаното от него обаче се разминава с обявеното от ГЕРБ. Туск отчита, че страната е изминала дълът път, откакто Борисов е на власт, но предизвикателствата остават. "Нужни са допълнителни реформи с оглед върховенството на закона, независимостта на съдебната система и борбата с корупцията- освновополагащи ценности на ЕНП. Демокрацията в България ще има окончателната си дума на избори", пише Туск, без нито дума за категорична подкрепа от ЕНП към ГЕРБ. 

От пресцентъра са преиначили и думите на Туск за изборите. Според публикацията му той казва "избори", а не "редовни".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама