240 новозаразени с COVID-19

08:08, 03 окт 20 25 3274 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

240 души са диагностицирани с COVID-19 у нас за последното денонощие, при направени 4 820 PCR теста. Така общият брой на заразените от началото на пандемията в страната достигна 21 336, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

Има заразени с коронавирус сред протестиращите

През изминалите 24 часа са починали още шестима заразени. 152-ма са излекувани.

887 пациенти се лекуват в болници. 50 от тях са в интензивни отделения.

Най-много са новозаразените в София - 47, следва Бургас - с 26 и Варна - с 24 нови случая.

"Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични", каза  доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН пред bTV.

По думите му до края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации.

"Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна“, обяви имунологът.

Не се очаква цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват за своя сметка плащат около 100 лв. В различните държави в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е пониска от тази у нас. В Турция единствена е под 60 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама