Световен ден за защита на животните

07:30, 04 окт 20 25 1973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Целта на Световния ден на животните е да се подобри отношението към животинските видове по света, като се предостави подкрепа на лица, групи и организации за хуманно отношение към животните, съобщи БГНЕС.

В света има над 40 000 застрашени вида.

Според Комитета на ООН за защита на животните и природата поне 100 вида животни изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба. Сред най-критичните видове, когато става въпрос за оцеляване, са големите панди, тигрите, морските костенурки, големите примати, слоновете и носорозите.

Защитниците на животни предупреждават, че и в най-развитите държави в света с уредено законодателство има "срамни изключения на застрашаване животни" и посочват за пример испанската корида и английската традиция на лов с кучета, която е забранена.

Като негативни примери се посочват и китайските ферми за мечки, които се поддържат за нуждите на медицината, антихуманния лов за износ на морски костенурки в Индонезия и Япония, и редица други заплахи за оцеляването на животните. Особено внимание се обръща на застрашаването на тигрите, които са частично унищожени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама