Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

22:29, 05 окт 20 / Политика 25 5018 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В Европейския парламент се проведе дебатът за върховенството на закона в България, иницииран от евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев.

Очаквано ЕНП оказа категорична подкрепа за българското правителство, а либералите, левицата и зелените бяха "за" критичната за страната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга и се подкрепят гражданските протести. Типично по нашенски част от родните депутати си спретнаха малки скандали.

Заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка на България ще бъде запазен, защото българите не вярват в съдебната система. По отношение предложението на премиера Бойко Борисов за промяна на конституцията, тя призова към широк обществен дебат. Йоурова е категорична и че България трябва да продължи да изпълнява реформите в борбата с корупцията.

Според евродепутата Даниел Фройнд е нужно парите от ЕС да бъдат харчени внимателно за България, тъй като са "черният хайвер на лакоми олигарси". Той обърна внимание, че у нас съмнителни лица изкупуват "независими медии".

Председателят на ЕНП Манфред Вебер обаче изрази подкрепата си за премиера Бойко Борисов и неговото правителство. Той заяви, че е добре младите хора да излизат на улицата и да представят идеите си. „Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Демокрацията функционира. Никой не може да твърди, че не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите: „Протестирайте“, подчерта той.

Според Вебер предстои много работа, но България е на прав път. „Не може да се постигне смяна на правителството с протести. Това е възможно само със свободни избори, а това ще стане съвсем скоро - през март“, категоричен е той.

Евродепутатът Радан Кънев не получи право да се изкаже заради решение на ЕНП да не пуска „алтернативни мнения“ от групата си. Във Facebook обаче той заяви своята позиция, като посочи, че този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. „Проблемът е прост, но също така е много сериозен - мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие“, подчерта той.

Според Клеър Дейли, която нашумя с острите си изказвания за страната ни, управяващите в България правят каквото си знаят и "ви се смеят". "Канцлерът "Ангела Меркел харесва Бойко Борисов, а председателят на ЕНП Доналд Туск не би дал думата на единствения "опозиционен депутат в групата (бел. ред. - Радан Кънев)", заяви тя. Дейли сравни "облагодетелстващия се от европейска подкрепа елит" с вампири.

Евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев определи думите на Дейли като "много тежки". "Този парламент не бива да бъде инструментализиран от една партия. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона. Социалистическата партия в България е най-прокремълската партия и по много теми е на обратни позиции на европейските си партньори", заяви той, но заключи, че демокрацията накрая винаги побежава.

Типично по български по време на дебата възникна напрежение между Илхан Кючюк (ДПС) и Ангел Джамбазки (ВМРО), като първият бе обвинен в корупция, а вторият - в това, че не говори за "касичката на ВМРО и златните паспорти", имайки предвид разкритията за схема за предоставяне на гражданство в България. Джамбазки се ядоса и поиска Кючюк да бъде наказан.

На свой ред Елена Йончева заяви, че „болката на България днес е болката на целия ЕС“.  „Днес гласът на българските граждани се чува ясно в цяла Европа - глас за незабавно връщане на принципите на правовата държава. Борисов позволи на отделни лица и кръгове да се възползват от членството в ЕС  за сметка на българския народ. Управлението му води до все повече бедност, по-голям крах на свободното слово“, заяви тя. Йончева се обърна към немското председателство с въпроса докога Съветът ще мълчи.

От своя страна, министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот увери, че около дебатите през ноември "Съветът няма да мълчи".

"Отровното трио" в Брюксел

В Брюксел беше и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио", който се срещна с протестиращи и журналисти пред сградата на ЕП.

„Основно е да опазим честни изборите. Ясно е, че тези (бел. ред. – правителството и главния прокурор) се чувстват смъртоносно заплашени и ще направят всичко възможно да оцелеят. Кръв проляха“, коментира той. "Очакваме от ЕП жест към правителството и жест към протестиращите, които вече съвсем не са малко. Надяваме се на подкрепата на Европа. Това трябва да се случи. Европа е крайно време да спре да е сляпа и да не забелязва тази корупция", каза още проф. Минеков.

Пред ЕП имаше и много кореспонденти на българските медии в Брюксел, както и много чуждестранни медии. За да разговаря с проф. Минеков пред сградата беше и ирландският евродепутат Клеър Дейли, която стана известна у нас с острите си критики към управляващите и най-вече към главния прокурор Иван Гешев. 

И "Демократична България" пред ЕП

Пред европарламента беше и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и привърженици на политическата формация.

"Тук сме, за да подкрепим усилията на нашия представител в ЕП Радан Кънев, който изигра важна роля за този дебат и отварянето на очите на европейските институции по отношения на кризата в България. Това ще бъде един от най-важните резултати на протестите в страната ни. Факт е, че Борисов и Гешев се превърнаха в токсични партньори за европейските институции. Повече няма да могат нашите мафиоти да бъдат прикривани", заяви Христо Иванов.

Как се стигна до дебата за България?

За дебата първа съобщи Елена Йончева в средата на септември. „В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат“, написа тогава тя в Twitter.

А колегата ѝ Радан Кънев го определи като огромен успех. „Не за мен или за опозицията изобщо, а за българските граждани. Отсега чувам обвиненията, че организираме дебат „срещу собствената си държава”. Не - дебатът е в защита на българските граждани. България - това са хората, семействата, малките фирми, жертвите на корупцията и злоупотребите с власт“,  заяви Кънев.

Междувременно в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в ЕС пише, че няма прозрачност в собствеността на медиите, както и че местните власти използват държавните реклами, за да държат под контрол малки вестници и телевизии. Посочва се още, че натискът върху независимите и разследващите медии идва чрез заплахи, както и че има съдебни дела с цел тормоз и политически и административен натиск.

Припомняме и че през септември Европейският парламент изпрати 29 въпроса към премиера, главния прокурор, правосъдния министър и правителството като цяло. Сред засегнатите в тях теми са тези за „Барселонагейт“ и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама