Германски медии: Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел

15:48, 05 окт 20 / Политика 25 2277 Шрифт:
Редактор:

"Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел" - под това заглавие известният германски журналист Франк Щир анализира ситуацията в България и управлението на Бойко Борисов.

Статията му в политическото списание "Цицеро" припомня, че бившият бодигард на Тодор Живков е дошъл навремето на власт с обещанието да превърне в свой приоритет борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"След офанзивата на Борисов срещу организираната престъпност, Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде множество присъди срещу България, а съответните парични обезщетения излязоха доста скъпо на българския данъкоплатец", коментира германският журналист.

Докладът на ЕК и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя специално внимание на начина, по който премиерът реагира на последния доклад на ЕС за върховенството на закона в България. Журналистът посочва, че обичайно докладите на ЕК за България са писани на "пухено мек дипломатичен език", а съставителите им той саркастично нарича "майстори на балансирания изказ". Пример за това била и частта, посветена на България в най-новия доклад от Брюксел. И този път Брюксел успя да види известен напредък в съдебната реформа в България, пише "Дойче веле".

"На доклада от Брюксел партията на Борисов - ГЕРБ - реагира със собствен, твърде странен прочит", не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за германската обществена телевизия АРД, озаглавен "Попътен вятър за демонстрантите в България", се казва, че от ГЕРБ са изтълкували доклада като потвърждение за успешно сътрудничество с Еврокомисията и одобрение за досегашната борба срещу корупцията.

"Тъкмо затова и сега на Бойко Борисов не му беше никак трудно да обещае, че ще изпълни всички препоръки от Брюксел. Но този път неговата ситуация е коренно различна", коментира по същата тема и Франк Щир. Той изброява и множеството скандали около премиера - като изтеклите записи на подслушани телефонни разговори, снимките от спалнята на Борисов с чекмеджето, пълно с банкноти от по 500 евро - "които предизвикаха голям отзвук в международните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската главна прокуратура", уточнява германският журналист.

"Борисов демонстрира невъзмутимост и се опитва да печели време", четем в репортажа на германската общественоправна телевизия АРД. "Той отхвърля журналистически искания за интервюта, а в своите включвания на живо във Фейсбук се представя като загрижен баща на народа, управлява сам своя джип, слиза на различни места и приема поздравите на възторжената тълпа, разпитвайки за здравето на хората."

Вече дори и евродепутатите от задните банки научиха за скандалите

Проблемите на България обаче вече намират широк отзвук в международния печат. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за огромен брой корупционни скандали, които пораждат сериозни съмнения дали правителството на Борисов зачита върховенството на закона, пише Франк Щир. "Даже депутатите от задните банки в ЕП междувременно разбраха, че български държавни служители в министерството на транспорта са въртели със замах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват луксозни апартаменти на смешно ниски цени, както и че "Осемте джуджета" не е заглавие на приказка, а шокиращ трилър за изнудване", посочва още германският журналист в статията си за "Цицеро".

Изводът, който Щир прави, гласи: "Между приказките на Борисов, че се придържа към върховенството на закона, и действителната ситуация в тази балканска страна зее пропаст, която просто няма как да не бъде забелязана. Колко дълбока е тя явно ще се опитат да измерят на заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тема.".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 да 15:49, 05 окт 20

а затвора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама