„Демократична България” сигнализира за невъзможния достъп до плажове на „Евксиноград”

19:10, 05 окт 20 25 2601 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представители на варненската организация на “Демократична България” подадоха сигнали до прокуратурата, Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради ограничаването на свободния достъп на граждани до плажовете край резиденция “Евксиноград”, съобщиха от партията.

Става дума за плажовете “Евксиноград -1”, “Евксиноград -2” и “Евксиноград -3”, които са достъпни единствено през територията на правителствената и държавна резиденция. Достъпът до резиденцията е ограничен и това прави невъзможно и използването на плажовете от всеки гражданин.

Плажовете (на властта) край „Евксиноград“ - напълно недостъпни

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие (чл. 4, ал. 1) гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Посочените три плажа в района на “Евксиноград” не са отдадени на концесия, показва справка в националния концесионен регистър, и затова се управляват от министъра на туризма. Миналата неделя представители на варненската организация на “Да, България!” опитаха да стъпят на плажовете, но без успех. Следващата логична стъпка бе подаване на сигнали към институциите.

Сигналът в прокуратурата е срещу ограничаването на свободния достъп до плажа. В него се иска държавното обвинение да направи проверка и да преустанови практиката за ограничаване на достъпа на гражданите, както и да потърси отговорност от виновните.


Снимка: БГНЕС

В сигналите до Министерството на туризма и МРРБ се иска ведомствата да установят, дали трите плажа са посочени в специализираната карта, регистър и информационна система по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър, както и дали е осигурен свободен и безплатен достъп на гражданите до пясъчните ивици.

Активисти на обединението се обърнаха и към администрацията на Министерския съвет с питане по Закона за достъп до обществената информация за начина, по който гражданите могат да нощуват в представителните правителствени резиденции в Бояна, Евксиноград и Шабла, както и в почивните в Слънчев бряг и Пампорово. Въпросите са затова има ли определена група хора, която има право да ползва тези обекти при условия, различни от обявените на сайта на Министерския съвет, и с какъв акт е определен кръгът на тези хора. В случай на положителен отговор “Демократична България” настоява за  копие от нормативния акт, както и за информация от кого и на какви цени се заплащат нощувките на "правоимащите".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Справедливост 22:26, 22 апр 21

Какаво се случва с проверката? Лятото идва и анклава Евксиноград продължава да е недостъпен след като конституцията не важи за него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама