Нов рекорд: 436 заразени с коронавирус за последното денонощие

09:40, 07 окт 20 25 3043 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 436 нови случая на коронавирус при направени 5431 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 8,03% от взетите проби са дали положителен резултат.

Предишният антирекорд е от началото на месец юли, когато в два поредни дни бяха регистрирани съответно 240 и 330 новозаразени.

С данните от последното денонощие общият брой на заразените у нас става 22 306. Активните към момента случаи са 6134. 971 от тях са хоспитализирани, от които 57 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 135, след това се нареждат Пловдив с 40 и Бургас с 38 заразени.

Жертвите на болестта вече са 862, 8 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 131 души, така общият им брой достига 15 310.

Тест за здравната система

Ако се запази това ниво на разпространение на Covid-19 здравната ни система няма да издържи. Това коментира тази сутрин пред bTV националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Той смята, че ако страната ни премине в по-горната скала на разпространение може да се стигне до връщане на някои от ограниченията от страна на Националния оперативен щаб.

"Има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", коментира още той.

Ноември ще бъде критичен. Ако там изтървем положението, идват декември, януари, февруари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче, има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи", коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

„Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври.

Според него системата може да издържи до по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици.

"Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата, със сигурност срещаме 100 човека. Съветът ми е – внимавайте", добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама