Обявиха гръцката партия "Златна зора" за престъпна организация

14:05, 07 окт 20 / Свят 25 2339 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Лидерите на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" бяха признати днес за виновни в ръководство на организирана престъпна група. Седмина от бившите депутати, включително партийният лидер Никос Михалолиакос, бяха осъдени за предвождане на престъпна организация, а други от подсъдимите получиха присъди за участие в нея, съобщи "Дневник".

При произнасянето на решението пред съдебната сграда избухнаха сблъсъци сред събралите се на антинацистки протест над 15 000 души от целия политически спектър - от комунисти до управляващата консервативна "Нова демокрация". Част от тях хвърляха предмети по полицията, която отвърна с водно оръдие и сълзотворен газ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делото продължи 5 години и през това време беше разкрито, че партията с неофашистки идеи и цели има доста симпатизанти сред полицаите.

В най-тежките години на дълговата криза "Златна зора" беше третата по популярност партия. Но убийството на 34-годишния рапър с леви убеждения Павлос Физас през 2013 г. от симпатизант на националистите преля чашата и последваха действия на властта срещу организацията. Йоргос Рупакиас бе осъден за убийството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При осъждането на Рупакиас в залата избухнаха аплодисменти и възгласи на задоволство пред сградата.

Михалолиакос и 17 бивши депутати може да получат над 10 години затвор, когато се определи размерът на наказанието за всеки от тях. Останалите бяха обвинени за съучастие в престъпления от убийство до лъжесвидетелстване покрай прояви на насилие преди 7 години.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването стигна до заключение, че "Златна зора" е действала като полувоенно формирование, в което заповедите се спускат по строга йерархия от командване към местните организации и групи за нападения. Впоследствие прокуратурата се отказа да обвинява част от заподозрените поради недостиг на доказателства, че са участвали в престъпна група.

"Златна зора" и до днес отрича да има каквото и да е общо с нападенията и определя процеса като "безпрецедентна конспирация" срещу растящата ѝ популярност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама