Отпада задължителният PCR тест след карантина

10:05, 08 окт 20 25 4434 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Нов антирекорд със заразени само за ден - 437. Случаите са регистрирани на базата на направени 4 541 теста PCR теста. Така положителните проби са вече малко над 9,6% от всички. 

"Не се налага затягане на мерките или въвеждане на нови мерки. Единствено ще се съблюдава изпълнението на настоящите въведени правила", съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

На брифинга стана ясно, че вече няма да е задължително тестването за коронавирус след изтичането на 14-дневната карантина. Ще се тестват само хората със симптоматика. Мотивът за мярката е, че след 14-я ден вирусният товар не е достатъчен за заразяване на други хора. Обмисля се и намаляване на срока на карантината, по примера на страни, в които вече е 10 или 7 дни. 

В столичното РЗИ се въвеждат протоколи за комбинирани PCR тестове за COVID -19, грип А и грип Б. 

Нов рекорд: 436 заразени с коронавирус за последното денонощие

Най-много заразени за последното денонощие има в София – 124, следват Пловдив с 65, Варна – 35, Благоевград – 30, Бургас и Стара Загора с по 28 и единични случаи в останалите области. В областите Ловеч и Силистра няма регистрирани нови заразени. Излекуваните вчера са 138, а починалите след усложнения от вируса - 11. Расте броят на активните случаи и той вече е 6 422. Хоспитализираните са над 1000. В болници са настанени 1 033 души, от които 53 в интензивни отделения.

Снимка: БГНЕС

Министърът обясни, че няма значително увеличаване на хоспитализираните пациенти в лечебни заведения, но се наблюдава нарастване на положителните проби за COVID-19 сред медиците. По отношение на децата и учениците: болните са 101, като данните показват, че на 1000 паралелки 3 са карантирани. 

Къде е България в Европа- нареждаме се на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност. Спрямо страните на Балканския полуостров страната ни заема 5-о място по заболеваемост и 4-о място по смъртност, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Заболеваемостта у нас е със средния за Европа ръст. България все още е в зоната с най-светлия оранжев цвят. Оформя се една група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”,  допълни още доц. Кунчев.

"Заради огнище от коронавирус от днес ще бъде карантиниран бежанският център на "Военна рампа", съобщи директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама