„100 малки победи“: За качеството на водата с Милен и Ади Цанови

09:20, 12 окт 20 / Спорт 25 2516 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес ще обърнем внимание на най-важната напитка за човешкия организъм - водата. По темата ще ви срещнем с Милен и Ади Цанови, които всеки понеделник ни запознават с ползите от здравословния начин на живот.

Всички знаем, че човек може да оцелее доста дълго без храна, но без вода има не много време, тъй като организмът няма способност да задържа задълго вода в себе си, поради особеностите на неговите отделни функции в клетки, тъкани, органи и системи. Всъщност накратко казано - човешкото тяло, независимо от временните запаси, които има, има постоянна нужда от прясна жива вода. Нашето тяло е вода!


Снимка: CanStockPhoto

Нашият мозък съдържа най-много вода от всяка друга част на тялото ни. Тези факти недвусмислено ни подсказват, че един от най-ценните ресурси за оцеляването на човека е именно питейната вода. Не златото, не петрола, а водата.

За съжаление, замърсяването на водата е дългогодишен факт и малко са местата по света, недокоснати от човешката неразумност и глупост. Тя се замърсява най-вече от неконтролираните производствени практики в заводи и фабрики, чрез недобрите практики в земеделието и животновъдството, както и чрез битие-житието на отделния човек, който е забравил, че водата е ценен ресурс. В днешно време за хората е по-важно кой каква кола кара и колко злато има в пликче, прибрано в гардероба в купа фланелки, отколкото каква вода пие, достатъчна ли е тя за организма и ще я има ли утре.

Химическите торове са едни от най-големите замърсители. А водата от заводите и фабриките заплашва непрекъснато местните флора и фауна. Светът е на ръба на екологична катастрофа, за която великите сили си мълчат, защото конфликтите в Близкия Изток са по-важни, все едно че населението там може и без вода.

Пречиствателните станции, независимо от все по-съвременните технологии, не успяват да пречистят водата на 100%. И как да се справят с този световен казус, когато един от най-големите замърсители на водата идва от битовата употреба на всякакви препарати за миене, пране и чистене, както и от отходните води, които в много страни по света се отвеждат направо във водните басейни, предразполагайки развитието в тях на болестотворни вируси и бактерии, които по един или друг начин се връщат при човека – в неговия начин на живот, дом и бит. В канализациите и водопроводната система се съдържа огромно изобилие и нелицеприятно разнообразие от патогенни микроорганизми.


Снимка: CanStockPhoto

Абсурдно е, но е вярно, че в стремежа си да убива болестотворните паразите – бактерии, вируси, гъби и хелминти, човек се трови с химикалите, с които убива вредителите. Това е странно и неприемливо. От трън та на глог, че е по-висок – казват хората. Получава се един затворен кръг, в който няма победители, а само жертви.

За всеки един човек е ясно, че всичко, което преминава през нашата кожа, се всмуква от нея и навлиза в нашите клетки, тъкани, органи и системи – в нашата кръв.

Водата съдържа хлор, който е изключително опасен за човека. А хлорирана това вода е навсякъде – в басейните по време на вашата почивка и във вашия дом – тече от душа. Хлорът е способен, навлизайки в организма, да причини рак на кожата, както и злокачествени образувания в пикочния мехур, откъдето не успява да се изведе от нашата отделителна система.

Хлор, мръсни тръби (ръжда, паразити), пречистена, но не на 100 % вода – това е бита на хората в 21 век.

Защо толкова безмилостно ви поднасяме тази информация? Защото е време за пробуждане и по отношение на най-важното за вашето здраве – водата. Без нея не можете да придвижите напред нито мили-нюн от лечебните процеси. Няма ли добра вода във вашия дом – няма лечение на болестта.

Водата е живот, не правете компромис с нея!

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Как да постигнем правилна стойка с Кирил Райков

„100 малки победи“: Четири основни упражнения за тонизиране

„100 малки победи“: Милен и Ади Цанови и как спортът осигурява пълноценен живот

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: 100 повторения за оптимална кондиция

„100 малки победи“: Тренировка за мускулите в долната част на тялото с Маги Христова

„100 малки победи“: Медитация, антистрес със Зарина Микова

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иванов 23:15, 13 окт 20

Във водата която пием всеки ден има толкова много хлор, че вярвате или не, аз го ползвам за суровина и правя сребърен хлорид с нашата скъпа "чиста" питейна вода. А това ще рече, че хлора във водата е ужасно много! Не ползвам други реактиви освен питейна вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама