Банов гледа на писмото на интелектуалците с разбиране, болка и надежда

11:12, 13 окт 20 / Политика 25 2122 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на културата Боил Банов гледа на писмото на стотици интелектуалци срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски“ с разбиране, с болка и с надежда. Това заяви самият той пред БНР.

Припомняме, че на 1 октомври стотици творци изпратиха отворено писмо до Народното събрание, Министерски съвет и други институции с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и правителството, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на председателя на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Сред подписалите писмото са едни от най-популярните хора в сектора на културата у нас.

Банов коментира и средствата, отпуснати на творците заради кризата, като заяви, че в сектора не може въобще да се говори за хипотеза, че парите не са стигнали до хората. Той припомни, че годината е започнала със сериозни инвестиции в културата, които са продължили и по време на коронавирусната ситуация. „За много хора даже сумите, които влязоха в културата и стигнаха до огромен брой творци, бяха повече от очакваното“, коментира министърът.

Представях си, че в 21 век ще летим в космоса, а ние една улица не можем да асфалтираме

„Стартирахме с 2,5 млн. лв. допълнителни, след това 5 млн. лв. допълнителни и лятото 15 млн. лв. още“, посочи Боил Банов. Той акцентира върху гарантирането на доходите на работещите в държавния сектор в сферата на културата, за да премине „този труден период“. Относно парите за независимите артисти министърът обясни, че по първата програма са се възползвали 1150 души при идентифицирани 1200.

Ще се сформира бюджет (за 2021 г. - бел. ред.), който да подкрепи и развива работещите в сферата на изкуството и културата“, увери Банов. Според него са взети мерки не просто да се обезпечи „преминаването през тези трудни времена, но и развитието“. Става дума както за киното, така и за сценичните изкуства, археологията и свободния сектор. „В нашия сектор целта не е да настройваме артист срещу артиста. Средствата за култура се увеличават всяка година и то драстично – не само по линия на правителството, но и по линия на общините“, каза още министърът на културата.

Стефан Командарев: Преминахме в царство на пари и консуматорство

 „Никой в момента в тази ситуация няма да глобява когото и да било“, коментира той по повод приключилата разяснителна кампания за уреждане на правата за публично изпълнение на музика в салоните за красота.

„Законът си съществува. Който прецени, че отделянето от неговата дейност по 10 лева на месец ще подпомогне артистите, създателите да създадат нови добри произведения, които той да ползва в своето ресторантче, магазинче, фризьорски салон, за да има повече клиенти - то е взаимен процес. Който си направи тази преценка, той може законосъобразно да действа и в момента. Това са практики в цяла Европа. Когато говорим за европейски начин на мислене, би трябвало във всички аспекти да бъдем европейци“, обясни Банов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 02:15, 14 окт 20

Според възможностите!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама