Протестът, ден 98: Всички сме заедно в името на промяната

21:59, 14 окт 20 25 3759 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

 98-ми ден на антиправителствени протести. Недоволните настояват за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Акцентът на протестната вечер е изслушването по-рано на главния прокурор Иван Гешев в правната парламентарна комисия, както и поисканата оставка от БСП и ДПС на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изслушването на Гешев премина под безпрецедентни мерки за сигурност, при които бе впрегнат огромен полицейски ресурс, въпреки че наличието на протестиращи бе изключително малко. По време на самото изслушване млад мъж, присъстващ в залата, замери главният обвинител на републиката с бутафорни 500-еврови банкноти с лица на премиера Бойко Борисов и го попита какво става с разследването за чекмеджето с пари и златни кюлчета на премиера Бойко Борисов.

Пръв на трибуната се качи адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио”, който призова властта да дойде в петък – 16 октомври, когато на площада ще се проведе петото Велико Народно въстание.

"Българските студенти утре започват протест, съобщи още Хаджигенов, цитиран от БГНЕС. "Всички сме заедно в името на една обща цел, а тя е промяна, каза още адвокатът и призова всеки – независимо дали е зеленчукопроизводител или студент, да се присъедини към протеста", добави той.

На трибуната се качи актьорът Даниел Михайлов, който бе уволнен от Габровския театър заради участие в протестите, а по-късно арестуван и осъден заради хвърлено яйце по сградата на областната управа в Пловдив по време на посещението на здравния министър в града.

Младият мъж говори и по-рано пред сградата на Съдебната палата по време на протестната инициатива „Правосъдие без каскет”.

Пред гражданите той разказа как с Валентин Караджов са били арестувани без заповед за арест и как съдът им наложи глоба от по 500 лв. за хвърлени по едно яйце.

"Ако не възобновят делото, отиваме в Страсбург", закани се Даниел. "Въпросът не е в 500 лева, а че това беше знак към протестиращите. Ние не приемаме този знак и ще последва обратна реакция. Утре Областната управа в Пловдив ще бъде залята не с кори, а с кашони с яйца", каза още Даниел и призова за незабавна оставка. 

След 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие до "Орлов" мост.

Протестиращи от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец за поредна вечер поискаха оставката на правителството и на главния прокурор.

Пред паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново демонстрантите коментираха, че все повече се увеличават абсурдите при управлението на страната и затова протестите продължават: 

„Бесни сме на безобразията, които се случват в държавата от гледна точка на неспазване върховенството на закона. Искаме незабавна оставка на правителството и на главния прокурор. Доволни сме от резолюцията на ЕС и се надяваме скоро да се стигне до конкретни действия срещу правителството на Борисов“. 

„Бясна съм на това премиер на страната да седи по пънчета. Аз просто при тази гледка на мога да се сдържа и излизам на секундата на протест. Не е нормално представителство. Това не е моят премиер. Отделно за Гешев, мисля че този човек въобще не знае какво говори и въобще не знае що е то право“, заяви една от протестиращите, цитирана от БНР.

Снимка: БГНЕС

Протестът - ден 97: Да изорем тази народна нива и да извадим всички тикви

Снощи адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че на петото Велико народно въстание в петък ще присъстват четирима чуждестранни евродепутати.

Борисов и синдикатите обсъдиха ръст на пенсиите на поляната край Козлодуй

Арман Бабикян акцентира върху вчерашното посещение в Козлодуй, откъдето обяви, че ще има увеличение на пенсии и заплати. „Обещаното, нали знаете, не е като даденото“, каза още той и иронично раздаде по малко пари – по 200 хиляди лева на цяло, на присъстващите на площада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама