Коронавирусът у нас: Засилват контрола в нощните клубове

12:07, 14 окт 20 25 4229 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Необходимо е контролът по спазване на противоепидемичните мерки да бъде засилен и в нощните клубове, и в дискотеките. Около това се обединиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и представители на браншовите организации.

Здравният министър коментира, че на много места е установено неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства. Той даде пример с градския транспорт, търговски обекти, обекти с обществено предназначение и др.

„Засилваме контрола навсякъде - както по отношение на физическите лица, така и спрямо юридическите. Компромиси няма да бъдат правени – мерките са елементарни, а от съобразяването с тях зависи как страната ни ще премине през пандемията“, коментира проф. Ангелов.

Ако мерките не се спазват, няма нужда от нови

Мерките срещу коронавируса масово не се спазват, затова контролът е изключително важен, обяви здравният министър след днешното правителствено заседание. "Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект", коментира проф. Костадин Ангелов.

По думите му само във вчерашния ден в София са съставени над 30 акта на нарушители от страна на РЗИ. Масирани проверки пък ще се извършват не само в столицата, а в цялата страна.

"Не възнамеряваме затягане на мерки. Няма да затваряме градове, няма да се слагат КПП-та - трябва да свикнем да живеем с този вирус", обяви проф. Ангелов. Той посочи, че България има готовност да разкрие над 8000 болнични легла и над 1200 легла за интензивно лечение. По думите му на национално ниво имаме достатъчно легла - затруднения обаче има в областите Бургас и  Благоевград, а в Търговище предстои заседание на областния кризисен щаб.

"Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим", призова премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета.

Пореден антирекорд

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 785 нови случая на коронавирус при направени 5819 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 13,49% от взетите проби са дали положителен резултат.

От началото на месеца се наблюдава рязък скок в броя на заразените с коронавирус. Предишният антирекорд е бе на 10 октомври, когато бяха регистрирани 612 новозаразени.

С данните от последното денонощие общият брой на заразените у нас става 25 774. Активните към момента случаи са 8712. 971 от тях са хоспитализирани, от които 64 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 259, след това се нареждат Пловдив с 87 и Благоевград с 82 заразени.

Починалите след усложнения от болестта вече са 923, 8 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 164 души, така общият им брой достига 16 139.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама