Протестът, ден 99: И студентите искат оставки

21:20, 15 окт 20 25 4329 Шрифт:
Автор:

99-и ден на антиправителствени протести. По традиция недоволните се събират на столичния пл. "Независимост". Те настояват за оставката на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, както разпускане на парламента и предсрочни избори.

Днес протестиращите коментират неуспешния опит за сваляне на Цвета Караянчева от поста на председател на парламента, поредното изслушване на главния прокурор Иван Гешев в НС, както и предстоящото пето Велико Народно въстание, което ще се проведе в петък. 

 Организаторите от "Отровното трио" обявиха, че ще има "неприятна изненада" за управляващите. Арман Бабикян обаче не уточни каква. Допълни обаче, че протестите няма да спрат и след "стоте дни вот на недоверие". 

Тази сутрин студентите също се включиха в антиправителствените демонстрации. Тази сутрин те излязоха пред сградата на Ректората на Софийския университет, за да поискат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Младите хора не са единствено от Алма Матер, към тях се присъединиха и студенти от други висши учебни заведения.

„Протестираме заради всичко случващо се в тази държава, но най-вече през последната една година. Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от ден студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим“, заяви Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ, цитиран от БГНЕС.

Студентите изразяват надежда техни съмишленици от цялата страна да ги подкрепят, въпреки че за близо 100 дни обществено недоволство властта остава глуха за исканията на хората. „Така е, защото знае, че ще си отиде. В момента стиска здраво кокала, защото знае, че това са последните преброени дни за тях“, смята Иван Гълъбов. 

Снимка: БГНЕС

Акцентът на вчерашният протест беше изслушването по-рано през деня на главния прокурор Иван Гешев в правната парламентарна комисия, както и поисканата оставка от БСП и ДПС на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

По традиция протест имаше и пред сградата на Съдебната палата.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:17, 15 окт 20

To много студенти бе.Как се събраха на стълбите !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама