Книгите оживяват на голям екран с фестивала „CineLibri”

13:00, 15 окт 20 / Култура 25 4250 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

За шеста година магията на киното и литературата се срещат на фестивала „CineLibri”. От 18 октомври до 8 ноември в 7 града ще бъдат представени 45 филма, повечето от които са премиерни за България. Заради усложнената обстановка покрай COVID-19 тази година кино-литературният фестивал ще има и онлайн форма.

Който няма чувство за хумор, няма чувства“

Мотото на шестия фестивал CineLibri” е вдъхновено от шедьовъра на Гюстав Флобер „Възпитание на чувствата“. През 2020 г. се навършват 140 години от смъртта на френския писател, който разказва за любовта и страстта такива, каквито най-често ги срещаме в живота – пасивни. На преден план излиза въпросът: на какво дължим развитието в живота си – на нашите собствени решения или на късмет. Творбата за едно юношеско вълнение, което разтърсва младежкия емоционален свят на едно момче, дава име на фестивала и кани зрителите да се насладят на богата палитра от емоции – от комедия, драма, страст, криминална нишка, разбира се, и любов. Къде без нея?

Снимкa: Cinelibri

Киносалоните и онлайн

За първи път филмовите премиери ще се излъчват и онлайн чрез платформата Neterra Tv +. Зрители от цялата страна ще могат да пренесат кинофестивала у дома на достъпи цени. Пакетите са разнообразни, а има и фестивален пропуск, който дава достъп до абсолютно всички филми.

Като медиен партньор на "CineLibri” TOPNOVINI.BG ще публикува информация и ревюта на филмите от програмата на фестивала.

Промяната тази година ще засегне срещите на живо с автори, режисьори и актьори, но са предвидени онлайн включвания. На 24 октомври ще има конферентен разговор с членовете на международното жури, което тази година е в състав: актрисата Снежина Петрова, режисьора Милко Лазаров, финландския продуцент и режисьор Мика Каурисмаки, гръцкия актьор и режисьор Бабис Макридис, аржентинския писател и продуцент Сантяго Амигорена. Всички те ще се включат онлайн в зала Люмиер Лидл, а филмът, който печели наградата, ще бъде обявен лично от Жан-Жак Ако - почетен председател на журито.

Акценти в програмата

Кръстницата“

Откриващият филм на "CineLibri" ни представя великолепната Изабел Юпер, като зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски. Тя отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Нейна самоинициатива я тласка към дълбоките води на наркотрафика. „Кръстницата“ е базиран на романа на Ханелоре Кайре със същото име, който влиза в списъка на „Ню Йорк Таймс” за „100-те най-забележителни книги на 2019 г.“

"Лято 85”

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Режисьор и сценарист на този красив филм е Франсоа Озон по едноименния роман на Ейдън Чембърс.

"Минамата“

Военният фотограф Уилям Юджийн Смит се завръща в Япония, където документира пагубния ефект от отравянето с живак сред населението в крайбрежните общности. Без да надценява личния принос на Смит, филмът очертава всекидневния героизъм на обикновените мъже и жени, които са най-силно засегнати от екологичното бедствие. "Минамата“ е прям и силно въздействащ разказ за общностите, които се противопоставят на корпоративните злоупотреби, и за добросъвестните журналисти, посветени на професията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама