Борисов разпоредил карантината да се намали на 10 дни

13:29, 16 окт 20 25 4475 Шрифт:
Редактор:

Разпоредил съм карантината да се намали на 10 дни, защото децата трябва да ходят на училище. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той е в белгийската столица заради  заседание на Европейския съвет.

Борисов поясни, че мерките трябва да се спазват стриктно – да се носят маски на закрити обществени места, да се спазва дистанция и да се следи за дезинфекцията.

Освен предпазването на физическото здраве, Борисов наблегна и на психологичното и потвърди, че няма да се затварят училища, но трябва да се спазват мерките. 

Повече от половината държави в ЕС и Великобритания са в червена зона за COVID-19

Премиерът допълни, че е приет общ план на ЕК за действие срещу коронавируса. "Според мен той трябваше да действа от юли, а не сега панически някои държави да прилагат мерки за затваряне, които да вкарват в паника и другите страни", смята още Борисов.

Европейските лидери приеха заключения по Брекзит

Той поясни, че е обсъдена и Зелената сделка, като се очаква декември месец да се вземе решение за намаляване с 55% на вредните емисии до 2030 г. у нас. 

„Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон. Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма“, заяви по-късно в специално изявление Борисов.

„Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик“, категоричен беше министър-председателят.

„Това обаче не са неизчерпаеми източници на средства“, отбеляза премиерът Борисов и изрази надежда бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите членки да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията. Българският министър-председател изтъкна, че поредната добра оценка за България идва от международната рейтингова агенция „Фич“ по отношение на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие. 

„Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща. В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно“, заяви още министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов приветства бързината, с която Европейската комисия реагира за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Борисов изтъкна, че по темата е ключово безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама