Готовите сандвичи около училищата са палитра от имитиращи продукти, изобилие от Е-та, а полезните зеленчуци присъстват само за декорация. Това показа проучване на "Активни потребители", включило 36 пакетирани сандвичи, продавани в София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград
В един на всеки четири готови сандвича липсват зеленчуци, а в голяма част от тях зеленината присъства само за красота. Само в две от изследваните марки количеството на зеленчуците е надхвърлило 10% от общото тегло на продукта.
Очаквано за продукти от магазина, съставките на готовите сандвичи са индустриални продукти – шунка, бекон, филе и разновидности на колбас, съдържащ множество технологични добавки, известни като Е-та.
Снимка: Pixabay
Средно в един сандвич са открити 20.5 Е-та, а рекордьорът от изследваните продукти е сандвич с пиле в сладко-кисел сос, съдържащ 35 различни Е-та. На другия край е сандвич с моцарела, съдържащ само 5 технологични добавки.
Друга тенденция при готовите сандвичи е използването на заместители - палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен, като най-често се използва палмовата мазнина, която имитира млечен продукт или сос. 11 е максималният брой на установени заместители на истинските сирене, кашкалвал и яйце в 1 сандвич, а минималният е 1.
Не липсват и консерванти, които най-често се откриват в сандвичите с колбас. Средно по 2.6 консерванта има в един сандвич, който си купуваме от магазина, показва изследването на "Активни потребители".
За примамлив търговски вид в пакетираните сандвичи се добавят и оцветители и сгъстители. Най-често се използват за задържане на вода, а вариацията им е между 0 и 6 за един пакетиран сандивич.
Водата превзема сиренето, показва изследване на "Активни потребители"
Добави коментар