Йончева обвини Нинова, че лично подкрепя премиера

13:06, 18 окт 20 / Политика 25 2495 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За да се отървем от този авторитарен модел на управление, ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма. Tова констатира в интервю за "Дойче веле" евродепутатът Елена Йончева.

Вежди Рашидов призова да БСП да ви "отзове от Брюксел" заради резолюцията, която Европейският парламент прие по адрес на България. Каква е тежестта на тази резолюция, как говорят Вашите колеги в Брюксел за България?

Резолюцията казва, че премиерът последователно и систематично в последните десет години изважда страната ни от Европейския съюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а не за конкретен случай на погазване на закона. Става въпрос за последователно нарушаване на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и либералните сили. ЕНП и крайната десница защитиха Борисов безпринципно и в името на властта. Но все пак да благодарим на тези 23 депутати от ЕНП, които се въздържаха, и седем, които гласуваха в полза на резолюцията.

Като член на комисията LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП - б.р.) последователно информирах колегите за всичко, което става в България в последните месеци - нарушение на върховенството на закона, ситуацията с медиите, липсата на разделение на властите, превръщането на парламента в институция, която няма своята тежест.

Когато в началото на тази година говорех, че в България се изгражда един авторитарен режим, колегите ме гледаха с изненада, защото бяха свикнали да се говори само за Полша и Унгария. На България не се обръщаше много внимание, вероятно заради поведението на Борисов в Брюксел - т.нар. yes man, който винаги е съгласен.

Йончева: Ако Нинова наистина е опозиция, трябваше да развее резолюцията като знаме

В България обаче като отговор на резолюцията се развяха едни стари плашила, включително и от БСП. Какво толкова страшно има в Истанбулската конвенция?

Истанбулската конвенция наистина е превърната в плашило. Тя е като някаква теория на големия заговор. В България тази тема е толкова дамгосана, че на практика вече не може да има дебат по нея. В България трудно се разбира големият проблем с неравенството спрямо положението на жените в обществото, с насилието над жените.

Няма ли вина и БСП за липсата на дебат по тези теми?

Смятам, че ние тръгнахме по вълната на националистите. В българското общество нямаше никакъв смислен диалог, акцентът беше сложен върху атаката срещу българското семейство, българската идентичност и българските устои. България няма проблем с Истанбулската конвенция - България има проблем с крещящата липса на върховенство на закона, с все по-голямото разслояване в обществото, с лошото образование и здравеопазване.

Управляващите, националистите и един капан, в който волно или неволно попадна част от БСП начело с Нинова, изведоха като фокус на резолюцията Истанбулската конвенция, която е затворена тема в България, защото има решение на Конституционния съд. Не виждам защо се прави това, ако целта не е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. Както и темата с македонското малцинство. В резолюцията не се говори за македонско малцинство.


Снимка: БГНЕС

Между Вас и ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова има напрежение. Виждате ли общ път напред?

Аз не се разграничавам от БСП. Аз съм ляв човек. За да се отървем от този авторитарен модел на управление, на нас ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма. Когато ГЕРБ пада, социалистите не вдигат своя рейтинг.

Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки формации, ако България няма силна опозиция - лява и дясна. Затова започнах този разговор за Нинова, който очаквах да се проведе от моите колеги по време на предизборната кампания в БСП, но такъв нямаше.

Тя казва, че е консолидирала подкрепа при вътрешните избори. Критикуващите я са малцинство.

Каквито и да са битките вътре в партията, важно е какво излиза навън. Например Нинова продължава да е в българския парламент. По този начин се легитимира този парламент, който е напълно компрометиран и се отдалечава възможността за служебно правителство. Ако ГЕРБ организират следващите избори, вероятността този модел да остане в България е изключително голяма. Битката ми с Нинова е принципна. Вижте как половината парламентарна група на БСП гласува за господин Цацаров да стане шеф на антикорупционната комисия.

Смятам, че Нинова подкрепя господин Борисов лично. Тя е силен опозиционен лидер, но на думи. Когато говорим за конкретни дела, нея я няма. Не може три сигнала за разследване за злоупотреба с власт от страна на премиера да не са подписани от лидера на най-голямата опозиционна партия.

Както заяви председателката на парламента Цвета Караянчева миналата седмица - няма доказателства, че аудиозаписът, в който мъж с глас, подобен на този на премиера, изрича обидни думи срещу нея и заплахи срещу вас, е автентичен. Още през юли обаче Вие обявихте, че разполагате с такива доказателства. Защо не запознаете подробно госпожа Караянчева и българската общественост с тях?

След като този аудиозапис излезе в медиите, в Европейския парламент се заинтересуваха от него. Председателката на групата на социалистите и демократите в Европарламента госпожа Ираче Гарсия Перес призова за независимо разследване. А след като запознах председателя на Европейския парламент Давид Сасоли със записа, той каза, че трябва да се предупредят служите за сигурност и да се информира българската полиция. Това са стъпки, които всеки евродепутат трябва да предприеме, когато името му попадне в подобен контекст.

В аудиозаписа гласът на господин Борисов заплашва както български бизнесмен, така и един негов опонент в мое лице. Аз дадох този запис на независима американска лаборатория, която работи с ФБР. Казва се Beryl Audio Forensics Laboratory, всеки може да я провери. Тя излезе с подробен анализ, че това е гласът на премиера Борисов и записът не е бил манипулиран.

Това означава - не е бил нито рязан, нито монтиран?

Точно така. Това е анализът на тази лаборатория. Имаше и още един анализ, който излезе на "Биволъ", които са дали записа на друга лаборатория. Те стигат до сходно заключение. Смущаващо е, че в България все още няма резултат от разследването на този запис.

Вие предадохте ли експертизата на властите в България?

Никой не ме е потърсил за този анализ. Разбира се, бих го предоставила. Но считам, че България има достатъчно добри специалисти и капацитет да направи анализ на този запис. За мен е непонятно защо това се бави четири месеца. Господин Борисов говореше основно за това дали записът е направен правомерно.

Но най-важното е дали гласът е автентичен и какво казва той - дали той нарушава разделението на властите, дали използва държавния ресурс, за да смазва бизнесмени и свои политически опоненти. Това е важното.

Прочели сте сериозните констатации за медийната ситуация в България в Доклада за върховенството на закона. Едни от най-тежките удари върху медиите в страната бяха нанесени по време на управлението на Пламен Орешарски и протестите, които го съпътстваха. Успя ли БСП да се откъсне от модела, станал известен като #КОЙ и свързван с името на Делян Пеевски?

През 2006-2007-а година България беше на сходно място с Франция по свобода на медиите. Медийната свобода е битка, тя не е даденост. Никога в демократичната история на България не е имало такова мачкане на медиите както при правителството на ГЕРБ. Когато мачкаш медиите, ти мачкаш и цялото общество.

В Европейския парламент аз работя върху резолюция за свободата на медиите от страна на социалдемократите. Имам няколко предложения, които се надявам да бъдат приети. Едното е средствата, които правителството отделя за информационни кампании по европрограми, да не минават през съответните правителства, защото по този начин се създават послушни медии. Предлагаме да има и един фонд за разследваща журналистика, която е много скъпа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама